Camera RAW 5.5 bedre enn 5.6?

Dette er ingen test. Jeg satt bare og lekte meg litt med Adobes nye ”release candidate” til Photoshop Camera Raw 5.6. Dette er altså mest sannsynlig den versjonen som blir sluppet snart, og som har offisiell støtte for EOS 7D (Merk at programmet har skiftet navn fra "Adobe Camera Raw" til "Photoshop Camera Raw". Siden det er en plug-in til Photoshop og Photoshop Elements, er det kanskje ikke så dumt).

Da vi testet EOS 7D, måtte vi jobbe med Camera Raw 5.5, som ikke har offisiell støtte for kameraet, men som ga anstendige resultater, også sammenliknet med Canons egen programvare – Digital Photography Professional 3.7.1.1.

Jeg åpnet samme bilde fra EOS 7D i de to versjonene, og brukte standardinnstillingene. Den største forskjellen man ser er litt endringer i lys og farger. Men vi så også at det var det enkelte steder var litt mer detaljer.

Camera Raw 5.5 Camera Raw 5.6 RC

Hvis du ser øverst i venstre hjørne, så ser du at kretsene er mye lettere å skille fra hverandre på bildet behandlet i versjon 5.5 enn på bildet fra 5.6RC. Også rett over den svarte kontakten, under krystallen det står ”TXC” på, ser du mer mønster fra 5.5 enn fra 5.6RC.

Jeg har eksperimentert med kontraster, lys og oppskarping, uten å klare å få fram disse detaljene i versjon 5.6 RC, som jeg fikk i 5.5 uten å gjøre noen spesielle innstillinger.

Jeg skal innrømme at dette er ”pixel peeping” på høyt nivå, og at det sannsynligvis ikke er noe du noen gang vil se, men vi stusset litt over hvorfor denne forskjellen er der. Ser vi på mer naturlige motiver, uten linjer som ligger veldig tett, klarer vi ikke å se forskjell i detaljene med de to utgavene. Forskjellen i farger er likevel ganske stor til tider.

Camera Raw 5.5 Camera Raw 5.6 RC

I Camera Raw 5.5 er grønnfargen litt for sterk. Kanskje den er litt vel svak i 5.6RC, men den er mer naturlig i alle fall.

Det er mulig at dette rettes før versjon 5.6 kommer ut, og som sagt er det stor sannsynlighet for at du aldri vil se at det mangler detaljer. Men data som beviselig ligger i bildet, og er synlige i en tidligere versjon uten offisiell støtte, burde være synlig også i nyere versjoner. Ellers er det jo lite vits i å oppgradere.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen