Cabir: Et forvarsel?

Vi skrev i går om verdens første virus for mobiltelefoner som er i stand til å spre seg selv til andre enheter helt på egen hånd. Viruset heter Cabir, og er i seg selv helt harmløst, hvis man ser bort i fra at det senker batteri-levetiden på infiserte telefoner ved å scanne etter andre Blåtann-enheter.

Nettstedet Enterprise Security Today stiller i den sammenheng spørsmål om hvorvidt Cabir er en forsmak på hva som vil komme.

Riktignok kan ikke Cabir måle seg med typiske datavirus som spres via internett, ettersom det sender seg til andre enheter via Blåtann. Denne trådløse standarden har som kjent en begrenset rekkevidde på knappe ti meter. Det faktum at viruset er i stand til å aktivere telefonfunksjoner uten at eieren av telefonen merker det er allikevel en skremmende tanke.

Etter hvert er det tross alt blitt mer og mer vanlig å bruke e-post på mobiltelefonen, og dette har lenge vært en av de vanligste måtene å spre virus på i dataverdenen. Hvis Cabir hadde sendt seg selv til alle e-post kontaktene på en mobiltelefon istedet for til tilfeldig forbipasserende personer med Blåtann-telefoner kan det tenkes at spredningen ville blitt betydelig mer omfattende.

Det er nå kjent at Cabir mest sannsynlig ble laget av en hackergruppe som kaller seg 29A, og det var visstnok disse som selv sendte e-post til antivirus-firmaene og opplyste om det nye viruset. Det er derfor mye som tyder på at viruset kun ble laget for å bevise at det går an å infisere mobiltelefoner, uten videre onde intensjoner.

Det har nok gitt en viss status i hacker-miljøene å ha laget den første ormen for mobiltelefoner. Det er dermed ikke utenkelig at Cabir har inspirert andre virus-utviklere til å skrive flere og mer skadelige virus for mobiltelefoner, noe som ikke akkurat er en betryggende tanke. Det kan altså meget mulig være stille før stormen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen