Test

C++ og objekt orientert programmering

Av: Andreas Quale & Johan Havnen.
Utgitt: Første utgave i 1996, andre utgave i 1998 av Universitetsforlaget.
ISBN: 8200127273
Språk: Norsk
Ca 500 sider, 16 kapitler, og 11 appendikser.

Layout

Boken er oppbygd i en logisk rekkefølge hvor den starter med å forklare enkelte begreper, og teori rundt datamaskinen og programmering. Selv om man ikke bruker denne boken for å faktisk lære seg språket C++ kan dette kapitelet på rundt 10 sider være lurt å få med seg bare for å vite litt teori om emnet. Blant det som blir tatt opp har vi litt om forskjellen mellom maskinvare og programvare, programmeringsspråk, hvordan løse en programmeringsoppgave, teori om objekt orientert programmering, forskjellene mellom C og C++, og til slutt litt om bokens oppbygning. Neste kapittel som dreier seg om programmeringsmiljøet tar først og fremst for seg hvordan man bruker Borland C++ 5.0. Dette er en av tingene vi synes er negativt med boken. Til tross for den ganske generelle tittelen begrenser til tider boken seg til Borland programmeringsmiljøet, og det kan derfor i enkelte situasjoner være vanskelig å følge med for oss som bruker f.eks. Visual Studio eller lignende. Allerede fra kapittel 2 får vi på slutten av hvert kapittel også en del øvelsesoppgaver relatert til kapittelet. Dette synes vi er veldig bra, til tross for at mange velger å hoppe over disse. Hvis man jobber med disse oppgavene og klarer dem vil man antakeligvis lære kapittelet lettere, og ikke minst bedre. Boken er bra skrevet, og er derfor veldig lettlest. Dette er også på grunn av at hver side ikke er skrevet i så liten tekst som mulig, men heller har en helt standard skrift med luft imellom avsnittene. Det er også veldig enkelt å se forskjell på teori, kildekode, og output (utskrift) på grunn av forskjellig stil på teksten. Kildekoden er også lagt opp på en slik måte at man lærer å programmere oversiktlig og ryddig, samt at boken inneholder mange regler og tips for å skrive en effektiv, feilfri, ryddig, og oversiktlig kode. Det er også eksempler på det meste boken tar for seg, noe som gjør at brukeren kan se det i bruk, og gjerne eksperimentere selv ut ifra dette.

Innhold

Man skulle tro at innholdet i boken hadde vært ganske detaljert ettersom det er basert på forfatterens forelesninger i objektorientert programmering ved Den Polytekniske Høgskolen (Tidligere NHI-Datahøgskolen) i Oslo og Bærum, men vi synes i grunn at innholdet kun dekker det mest grunnleggende. Dette er så klart sett i motsetning til mange andre bøker på markedet. Det er spesielt hvis man er ny innen programmering denne boken er å anbefale. Forfatter nevner blant annet i forordet at det ikke krever noen forkunnskaper innen emnet, noe som sagt er ganske tydelig på innholdet. Den tar for seg alle emner man forventer i en slik bok, men er ikke til enhver tid like detaljert. Dette gjør ikke boken mindre egnet til å lære seg programmering med. Man får uten tvil et veldig godt utgangspunkt å bygge videre på, og det er også antakeligvis det som er vitsen i og med at den ifølge forordet er bygd på forelesninger. Boken tar for seg litt teori om programmering, men dekker emner som utskrift, innlesninger, beregninger, tegn & strenger, formatering, kontrollsetninger/valg, kontrollsetninger/løkker, funksjoner, tabeller, pekere, poster, klasser & objekter, arv, polymorfi, dynamiske datastrukturer, operator-overlasting, og til sist filbehandling. Boken har også 11 appendikser bak i boken som blant annet inneholder "reserverte ord i C++", "ascii-tegnesettet", "kompilatordirektiver", "flerarv", "funksjoner for innlesing og desimalavrunding", "operatorer i C++", "systemfunksjoner og deklarasjonsfiler", "utskrift og innlesing i C", "tallsystemer", "typemarkører" og "rekursjon". Enkelte av disse appendiksene som f.eks. "utskrift og innlesing i C" og "reserverte ord i C++" er utrolig smarte, mens andre som f.eks. "flerarv" godt kunne vært som et eget kapittel eller sammenslått med andre kapitler. Registeret på slutten av boken er helt greit for å slå opp diverse. Det har oversikt med sidenummer for funksjoner, typer og stikkord. Det som er veldig uheldig med boken er at den følger en gammel C++ standard. Den nevner ikke namespaces eller templates, og bruker eldre versjoner av enkelte standardbiblioteker. Dette betyr ikke at boken ikke duger til å lære seg språket med, men man må bruke litt ekstra tid hvis man ønsker å lese kildekode av nyere standard.

Konklusjon

Denne boken er uten tvil veldig bra for nybegynnere som ikke ønsker en engelsk bok, og kan definitivt ta opp kampen med flere av sine utenlandske konkurrenter. Med god layout, godt språk, brukbart innhold, og mye bra ekstramateriale er denne boken veldig god å bruke som oppslagsverk på enkelte deler av emnet C++ og objektorientert programmering. Den kunne gjerne vært mer detaljert på enkelte områder, men er helt grei for å lære seg det grunnleggende om emnet. Boken nådde dessverre ikke helt til topps på grunn av den gamle C++ standarden, men vi får håpe på at forfatterne slipper en tredje utgave hvor dette er blitt oppdatert.

Boken kan i skrivende stund kjøpes for i underkant av 450 kroner hos Bokkilden.no og Gnist.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen