Bytter ut dagens BIOS med EFI

Extensible Firmware Interface skal gjøre det enklere å legge til nye funksjoner på PC-standarden samt gjøre oppstart av systemet raskere. EFI gjør også at man kan kjøre en del oppgaver før operativsystemet lastes, eksempelvis rutinesjekk av hardware eller virussøk.

Den første datamaskinen for masseproduksjon som ble implementert med EFI ble lansert av Gateway i november. EFI har imidlertid langt igjen for å kunne etablere seg som en standard og det er ikke alle som er like begeistret for et bytte. Phoenix Technologies er blant de mest kjente leverandørene av BIOS software og har ingen hast med å tilby EFI - ihvertfall ikke før det blir en godkjent standard. Selskapet har faktisk utviklet sin egen teknologi som kan konkurere med EFI, nemlig Core Management Environment. CME finnes foreløpig kun for notebooks, men vil bli lansert for desktopmaskiner i løpet av 2004.

Det jobbes nå med å skaffe partnere som ønsker å lisensiere EFI, slik at teknologien blir mer utbredt. Intel mener EFI har et fortrinn fordi antallet dyktige BIOS ingeniører er sterkt synkende og at nye standarder kan bli implementert raskere enn mange tror. Både Intel og Microsoft kommer til å reklamere for EFI sammen med sine egne produkter. For Intel vil dette typisk bety brikkesett, mens Microsoft vil støtte EFI i Longhorn (lanseres 2005 eller 2006?).

Platform Innovation Framework er et rammeverk for å skrive såkalt "preboot" software til EFI, som kjører før operativsystemet lastes. Det er mange fordeler med et slikt system, men dette kan trolig også brukes til å skape nye typer virus.

EFI støtter skjermmodus med høy oppløsning, slik at den tradisjonelle "splash" logoen kan gjøres penere og man kan gå direkte i GUI, istedet for å jobbe i tekstmodus slik tilfellet er med BIOS. EFI har sitt eget nettverksgrensesnitt og kan faktisk karakteriseres som et lite miniatyroperativsystem. En betydelig fordel med EFI er muligheten til å se statusrapporter dersom systemet skulle kræsje av en eller annen grunn. Teknologien kan bygges på toppen av en eksisterende BIOS, slik at begge grensesnitt støttes.

EFI vil gi muligheten til å konfigurere hardware på en slik måte at den nok er meget interessant med tanke på "Digital Rights Management". Det er vel neppe noen hemmelighet at Microsoft har satt store ressurser på å hindre piratkopiering og konklusjonen etter mange års erfaring er nok at beskyttelsen må bygges inn i dypere lag enn software, nemlig direkte inn i hardware. Dersom EFI blir en viden standard, vil dette bety at Microsoft ikke bare har stor kontroll på softwaresiden, men også ha innflytelse på "low-level" hardware. Det store spørsmålet er om Microsoft vil skape fordeler for eget operativsystem og lage såkalte "EFI compatible" produkter eller om teknologien utvikles objektivt for alle OS.

Selv om alle ikke nødvendigvis er like "gira" på EFI, er de fleste enige om at noe må gjøres. Etter 23 år med samme BIOS standard, er det definitivt på tide med noe nytt. Resten av PC-plattformen har tross alt endret seg et dusin ganger på samme periode. Mange er skeptisk til at fremtiden til "boot" skal legges i hendene til Microsoft og Intel, to selskap som flere ganger har blitt beskyldt for ulovlig konkurransevirksomhet, monopolisme og i Microsofts tilfelle - satse på lukkede standarder som kun fungerer sammen med egne produkter. Kan Intel bruke EFI til å skape fordeler for egen prosessorarkitektur sammenlignet med AMD64?

Intel har publisert en den PDF-dokumenter som beskriver EFI. I dokumentet, Windows, EFI and Testing, beskriver man blant annet fordeler med 32-bits plattform, EFI og Windows.

Alle presentasjonene om EFI kan du se her: http://www.intel.com/technology/efi/efi.htm.

 

(Kilder: Cnet, Intel, Neoseeker, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen