GUIDE: Bytte av skjermkortkjøler Bytt kjøler – få iskaldt og stille skjermkort

Guide Bytte av skjermkortkjøler

Bytt kjøler – få iskaldt og stille skjermkort

Skjermkortets originalkjøler får ikke alltid jobben gjort.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fremgangsmåte

Alle skjermkortkjølere har selvsagt en bruksanvisning som viser hvordan du monterer utstyret. Men det kan være greit å ha sett nøyaktig hva denne jobben innebærer før du går til innkjøp av slikt utstyr. Det finnes nemlig noen fornuftige mennesker der ute som ikke liker å fikle mye med datamaskinen sin.

Du må fjerne alle skruene på baksiden.
Du må fjerne alle skruene på baksiden for å løsne kjøleren.

Trinn 1: Av med det gamle

Det første steget du må ta for å bytte til en nyinnkjøpt skjemkortkjøler, er å fjerne den originale kjøleren. Da skrur du først ut alle skruene du finner på baksiden av skjermkortet.

Sjekk også om det er skruer som fester kjøleren til platen til videoutgangene, den delen som festes i kabinettet. Her fant vi to skruer som holdt igjen kjøleren vår.

Trinn 2: Rengjør skjermkortet

Rengjort skjermkort sammen med ny kjøler.
Rengjort skjermkort sammen med ny kjøler.

Det brukes alltid termisk pasta mellom kjernen på skjermkortet og kjøleren. I tillegg brukes det ofte termiske puter til RAM-brikkene og spenningsregulatorene, som også blir temmelig varme.

Når du fikler med skjermkortet for å sette på den nye kjøleren, er det lite moro å få hendene fulle av gammel kjølepasta. Bruk derfor litt tid på å rengjøre skjermkortet grundig. Dette må uansett gjøres før en ny kjøler påmonteres.

Du kan rengjøre skjermkortet ved hjelp av for eksempel tørkepapir og q-tips, men aller best resultat får du hvis du i tillegg bruker sprit eller isopropanol. Da fjerner du lettere alle urenhetene, og væsken fordamper uten å gjøre skade på elektronikken.

Trinn 3: Fest kjøleribber til RAM-en

Denne kjøleren bruker flere ulike kjøleribber.
Denne kjøleren bruker flere ulike kjøleribber.

Siden den store kjøleren vår ikke er i direkte kontakt med RAM-brikkene eller spenningsregulatorene, kan disse komponentene fort bli litt i varmeste laget. Derfor har de fleste kjølere som kun holder kjernen kald, også inkludert små kjøleribber til disse komponentene.

Kjøleribbene festes med lim. Siden ribbene stort sett blir hengende opp-ned når skjermkortet er plassert i kabinettet, er det viktig at de sitter godt fast. Mange av disse ribbene har dobbelsidig teip festet til undersiden som derfor bare er å sette rett på plass. Andre kjølere inkluderer en liten tube med termisk lim slik at du må gjøre denne jobben selv.

Alpenföhn Peter 79XX Edition er av sistnevnte type, der du får med en liten limtube. Det kan virke som mye jobb å måtte lime fast alle disse kjøleribbene manuelt, og risikere å grise til både deg selv og kortet ditt, men det går temmelig raskt. Pass på å ikke bruke for mye lim, en mengde på størrelse med et kokt riskorn på hver RAM-brikke burde holde. Klem godt til for hver kjøleribbe for å skape god kontakt.

Trinn 4: Gjør klar kjøleren

Det gjelder å finne de riktige hullene til festepinnene.
Det gjelder å finne de riktige hullene til festepinnene.

På undersiden av kjøleren vår er det mange små hull i hvert hjørne. Siden denne kjøleren skal passe til mange ulike skjermkort fra mange ulike produsenter, er det ekstremt mange valgmuligheter på plasseringen av festeskruene som skal gå igjennom skjermkortet.

Etter å ha målt oss frem til hvilke hull som skulle passe, og litt prøving og feiling, fant vi endelig riktig kombinasjon. Deretter var det bare å finne frem litt god termisk pasta, og feste kjøleren til skjermkortet. Det er heldigvis umulig å montere kjøleren feil vei.

På baksiden av skjermkortet skal det festes en liten plate som fordeler presset til kjøleren på kjernen. Her stikker de fire skruene ut, og festes ved hjelp av motstykker med fjærer for å øke presset.

Trinn 5: Nyt resultatet og monter i maskinen

Baksiden med plate for å beskytte elektronikken.
Baksiden, med plate for å fordele trykket og beskytte elektronikken.
Den nye skjermkortkjøleren, ferdig montert.
Den nye skjermkortkjøleren, ferdig montert. Er ikke dette sexy, så vet ikke vi!

Når skruene som går igjennom skjermkortet er strammet godt til, og kjøleren sitter fast, er det meste av jobben gjort. Nå gjelder det bare å montere beistet i datamaskinen. Men det kan hende at du ønsker å montere på et par vifter først.

Skal du ettermontere vifter til denne kjøleløsningen er det lurt å gjøre det før skjermkortet settes inn i maskinen. Det følger med festebraketter til denne kjøleren som gjør at du kan ha opptil tre 120 mm store vifter som blåser luft mot skjermkortet. Men det virker ikke som om Alpenföhn har tenkt på at du muligens ønsker å montere vifter direkte på kjøleren.

I tillegg til at det kan være lurt å montere vifter, må du også ha vekten av denne kjøleren i bakhodet når du fester skjermkortet i maskinen. Med over ett kilogram på strømpelesten vil denne kjøleren lett kunne ødelegge PCI-sporet skjermkortet festes i, dersom du ikke skrur skjermkortet fast i kabinettet.

Bli med på neste side hvor vi viser dere nøyaktig hva denne kjøleren duger til »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen