GUIDE: Bytte av skjermkortkjøler Bytt kjøler – få iskaldt og stille skjermkort

Guide Bytte av skjermkortkjøler

Bytt kjøler – få iskaldt og stille skjermkort

Skjermkortets originalkjøler får ikke alltid jobben gjort.

Kraftige skjermkort produserer mye varme, og mye varme kan føre til uønsket støy og ustabilitet. Det er skjermkortkjølerens jobb å dytte unna varmen som produseres på en effektiv og stillegående måte, men det er ikke alltid den medfølgende kjøleren gjør en god jobb. I dag skal vi vise hvor enkelt det er å montere en bedre kjøler helt selv.

Nylanserte Nvidia Titan har en heftig medfølgende kjøler.
Nylanserte Nvidia Titan har en heftig medfølgende kjøler som også er stillegående.

Målet med å montere en ny kjøler er å senke temperaturen på skjermkortet. Senker du temperaturen kan du både få en mer stillegående PC, og presse litt ekstra ytelse ut av skjermkortet i form av overklokking.

Riktig kjøler er alfa og omega

Det er ikke slik at du bare kan velge den første og beste skjermkortkjøleren du finner. Først av alt må du sørge for at den er kompatibel med skjermkortet ditt. Dette står som regel godt synlig på pakken av kjøleren, eller i nettbutikken du bestiller den fra.

Kjølere som ikke passer til skjermkortet ditt er enten umulig å feste, eller så kjøler den ikke ned de riktige komponentene dine. For moderne og kraftige skjermkort bør du passe på at også minnebrikkene på skjermkortet blir nedkjølt. De kan enten kjøles sammen med GPU-en, eller med individuelle kjøleribber.

Ekstra moro med vann

Dette er vannkjøleren vi brukte da vi vannkjølte et Radeon HD 7950 med vann fra springen.
Dette er vannkjøleren vi brukte da vi vannkjølte et Radeon HD 7950 med vann fra springen.

Dersom du vannkjøler prosessoren din kan det være en idé å vannkjøle skjermkortet ditt også. Dette gir som regel enda lavere temperaturer enn selv de beste tredjeparts viftekjølerne kan få til, og da blir du dessuten kvitt en støykilde.

Pass bare på at vannkjølingen din tåler å bli ekspandert med kjøling av skjermkortet også. Du burde i alle fall ha en dobbel radiator, altså 240 mm i lengden, for å ha nok kjølekapasistet til både en kraftig prosessor og et kraftig skjermkort. Ferdige vannkjølingssett du får kjøpt til under 1000 kroner, med en lukket vannkrets, duger mest sannsynlig ikke.

Bli med på neste side hvor vi tar en nærmere kikk på utstyret som vi bruker i denne guiden »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen