Bytt inn ditt gamle digitalkamera

Da fjorårets salgstall for fotoutstyr i vinter ble lagt frem av stiftelsen Elektronikkbransjen og Fotorådet, var det en bekymret bransje som registrerte en nedgang i antall solgte kompaktkameraer, og at salget av speilreflekser stort sett hadde stagnert.

Erik Andersen
Erik Andersen

"Tallene er bekymringsverdige" sier Knut Aronsen, styreleder i Fotorådet. "Hvis ikke noe gjøres vil vi snart se en markant tilbakegang i salgstallene i årene som kommer, noe som vil gå ut over alle nivåer i bransjen, fra produsent til detaljhandel".

Elektronikkbransjens informasjonssjef Erik Andersen er enig, og mener mye av stagnasjonen skyldes at folk ofte mener de har godt nok fotoutstyr som det er:

"Dette har de imidlertid ikke nødvendigvis rett i. Mange har nok brukbart utstyr, men det har skjedd en voldsom forbedring i bildekvaliteten de senere år, og forskjellen mellom gammelt og moderne utstyr er enorm."

Dette har nå stiftelsen Elektronikkbransjen gjennom Fotorådet tatt tak i, og i samarbeid med nettstedene foto.no og Akam.no lanseres derfor en innbytteordning for gammelt fotoutstyr, i håp om at dette skal stimulere forbrukerne til å bytte ut sitt alt for dårlige gamle utstyr med nytt og bedre.

Knut Aronsen
Knut Aronsen

"Kall det gjerne en slags vrakpant", sier nettstedenes redaktører i en felles uttalelse. "Tanken bak er omtrent den samme som for vrakpanten for biler, men dessverre setter lover og regler en stopper for at vi kan tilby pengeutbetalinger som sådan. I stedet vil folk få rabatter når de erstatter sitt gamle utstyr".

Hvor stor rabatten er kommer an på hvilket utstyr det er snakk om, og hvor gammelt det er, men summen per kompaktkamera vil variere fra en hundrelapp til en tusenlapp, mens man for et systemkamera vil kunne få opp til femten hundre kroner i rabatt. Objektiver, blitser og annet tilbehør vil man desverre ikke få noe for i første omgang, men dersom ordningen videreføres til neste år vil også dette vurderes. For å kvalifisere til rabatt må utstyret være i fungerende stand, og filmbaserte kameraer er heller ikke omfattet av ordningen, i alle fall ikke i år.

Fordi rabattordningen er et hastetiltak og dermed ennå ikke er klarert med alle produsenter og butikker, må forbrukere som ønsker å delta forhåndsregistrere hvilket utstyr de ønsker å bytte inn. Budsjettet er dessverre begrenset, siden det er ordningens første år. Dermed må vi operere etter "først til mølla"-prinsippet, så vi vil oppfordre folk til å registrere sitt innbytteutstyr så raskt som mulig.

Forhåndsregistrering gjøres enkelt og greit ved å sende en email til innbytte@akam.no, hvor man oppgir fullt navn samt hvilket fotoutstyr det dreier seg om. Man vil da få et automatisk svar som inneholder en kode som kan brukes når man senere skal bestille nytt utstyr.

"Vi håper dette vil stimulere til at Norge fortsatt vil være på verdenstoppen innen foto blant folk flest. Vår tid er den best dokumenterte i historien, og den tekniske kvaliteten på bildene som med tiden vil inngå i nasjonalarven er dermed viktigere enn noen gang", avslutter Aronsen.

Som de fleste sikkert skjønte dreier dette seg om en aprilspøk. Lot du deg lure?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen