Bytt hovedkort; ny Windows-lisens


Denne bunken med småpenger er ikke nok til å betale ny Windows-lisens.

Dersom du har kjøpt datamaskinen din fra en større PC-produsent, er sjansen stor for at du har en såkalt OEM-lisens av Windows. OEM-lisenser, Original Equipment Manufacturer, er lisenser som gir deg rett til å bruke Windows-versjonen på den maskinen den blir levert med. Microsoft har nå endret betingelsene for hva som er samme datamaskin.

Definisjonene har opp til nå vært svært uklare på hvilke deler du må oppgradere før det regnes som en ny datamaskin. I de oppdaterte lisensbetingelsene har Microsoft spesifisert at dersom du bytter hovedkort, regnes maskinen som en ny datamaskin, og du må ha ny lisens på Windows. Unntaket er dersom hovedkortet byttes som følge av en defekt.

Det betyr at dersom du velger å oppgradere hovedkortet til en datamaskin med en OEM-lisens, er du nødt til å betale for en ny fullversjon av Windows. I dag koster Windows XP Professional Norsk utgave over 3000 kroner. Endringen vil påvirke svært mange brukere; Komplett.no alene solgte 122 000 hovedkort i fjor, melder digi.no. Microsoft har bedt PC-produsenter om å følge disse reglene hver gang de oppgraderer en PC for en kunde.

Kilde: Digi.no, Aviran's Place

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen