Slik ser lyssabelen, som egentlig kun er en laserstråle, ut.
Slik ser lyssabelen, som egentlig kun er en laserstråle, ut. (Bilde: YouTube)

Bygget «ekte» utgave av lyssabelen fra Star Wars-filmene

Se videoen av sabelen, som faktisk kan ødelegge ting.

Det å realisere teknologikonsepter fra science fiction-filmer er blitt en slags trend. I forbindelse med den pågående Star Wars-feberen har noen nå gått til det steg å faktisk lage en «ekte» versjon av filmseriens kanskje mest ikoniske objekt, nemlig lyssabelen. Det melder Engadget.

I likhet med alle andre forsøk på å lage virkelige utgaver av «umulig» teknologi, er også dette nye konseptet ganske langt fra å vinne noe Nobel-pris, men interessant er det likevel.

Bruker laserdiode

Lyssabelen, som faktisk er ganske farlige saker, er essensielt sett bare en laserstråle med et kreativt navn, men en relativt kraftig sådan.

Innretningen baserer seg på en laserdiode fra det japanske selskapet Nichia som ifølge utvikleren er oppgradert til en effekt på 7 watt ved å kjøre den med en strømstyrke på 4,6 ampere. Videre har han brukt antireflekterende glass til å fokusere strålen.

Her brenner strålen hull i en papirkopp på få sekunder.
Her brenner strålen hull i en papirkopp på få sekunder. Foto: YouTube

I motsetning til lyssabelen fra Star Wars-filmene har strålen riktignok ikke en begrenset lengde, noe som selvsagt er vanskelig å få til i praksis. Imidlertid har den én ting til felles med våpenet, nemlig et visst destruktivt potensiale.

Kutter og brenner

Utvikleren har laget en demonstrasjonsvideo som viser at laseren kjapt kutter gjennom teip og brenner hull i en papirkopp. Det er nok ikke tilstrekkelig til å ta knekken på Darth Vader, men likevel ganske kraftige saker til å være hjemmelaget.

Ifølge selvbyggeren bak prosjektet, som for øvrig har syslet med lys og lasere i mange år, er strålen flere ganger kraftigere enn det som trengs for å gjøre en person permanent blind, så strålen er altså ikke et leketøy.

Fyren har for øvrig flere kommende prosjekter på gang, blant annet en «laser-bazooka» med en effekt på 160 watt. Mer informasjon kan du finne på utviklerens hjemmeside, og demonstrasjonsvideoen av «lyssabelen» ser du under.

Her et annet konsept fra fremtiden: Dette nye svevebrettet kan brukes på alle typer underlag »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen