Illustrasjon.
Illustrasjon. (Bilde: lucadp, Shutterstock)

Bygger superdatamaskiner med SSD-lagring

Amerikanske forskere prøver seg på en ny tilnærming.

I takt med at behovet for massiv datakraft til ulike oppgaver øker, produseres det også stadig flere av de svært kostbare maskinene kjent som superdatamaskiner.

Nå kan indiske Computerworld melde om at et par nye superdatamaskiner er under utvikling, som byr på en litt ukonvensjonell tilnærming til det å håndtere store og krevende oppgaver.

Utrolig SSD-kapasitet

Maskinene heter Wrangler og Comet, og bygges ved henholdsvis de to amerikanske universitetene University of Texas i Austin og University of California i San Diego.

Det som er spesielt med maskinene er at ingeniørene denne gangen fokuserer på å øke ytelsen gjennom å satse stort på SSD-basert lagringskapasitet, der vanlige superdatamaskiner som regel kun prioriterer et høyest mulig antall prosessorer.

I praksis betyr dette at ingeniørene skal stappe SSD-er med en samlet kapasitet på vanvittige 10 petabyte, eller 10 000 terabyte, i Wrangler-maskinen, mens Comet skal bygges med SSD-er tilsvarende like imponerende 7 petabyte. Antall prosessorkjerner er på henholdsvis 3000 og 1024.

Takler større arbeidsmengder

Formålet med denne nye tilnærmingen skal være å utvikle mer sofistikerte superdatamaskiner som er i stand til å håndtere et langt større «produksjonsvolum», noe som har vært en flaskehals i andre slike maskiner.

En analytiker ved navn Dan Olds peker på at superdatamaskiner gjerne har massevis av prosessorkraft til å løse oppgaver, men begrenses likevel av volumet på datastrømmen mellom de ulike delene av maskinene, noe dette nye designet skal rette på.

Ifølge stiftelsen National Science Foundation, som finansierer de to prosjektene, skal de nye superdatamaskinene blant annet brukes til å løse kompliserte problemer innen geologi, økonomi, medisin, vær og klima. De skal være operative inne januar neste år.

IBM satser også tungt på superdatamaskiner: Nå kan den intelligente Watson-maskinen lage mat »

(Kilde: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen