Bygger datahukommelse med lys

Bygger datahukommelse med lys

Bygger datahukommelse med lys

Japansk selskap lagrer bits ved hjelp av lys.

Forskere hos den japanske telegiganten NTT har skapt det som beskrives som en "optical random access memory-brikke" (o-RAM). Brikken bruker lys til å lagre informasjon, og den første 4-bit-prototypen kjører med en hastighet på 40 gigabit i sekundet.

Hvis forskerne klarer å skalere denne teknologien til større enheter, skal det være mulig å bygge en 1 megabit-brikke med et forbruk på mindre enn 100 milliwatt.

Fjerner flaskehals

De lynraske databrikkene er ikke beregnet til bruk i personlige datamaskiner med det første. Isteden skal de benyttes til optiske rutere og switcher, som forbinder servere i datasentere verden rundt.

En betydelig del av Internetts infrastruktur kjører på optisk fiber, men signalene må konverteres fra optiske til elektroniske når de kommer frem til ruteren – noe som forsinker hele prosessen. På grunn av dette blir det nå forsket på og utviklet billige og kompakte optiske rutere – som skal fjerne flaskehalsen.

En optisk hukommelsesbuffer i en ruter har heller ikke behov for å være spesielt stor for å kunne forflytte data inn og ut på en rask måte, hevder forskerne.

Lenge til lynhastighet?

Hver celle i en o-RAM-brikke består av en fotonisk krystall i nanostørrelse. Ved å endre lysintensiteten kan man endre materialets egenskaper og derfor lagre 0 eller 1. Slik optisk hukommelse kan også bli integrert i fremtidens flerkjerneprosessorer, forteller NTT.

En mer brukbar versjon av denne teknologien er fremdeles et godt stykke unna, om vi skal tro japanerne. Ifølge dem vil vi først ha en 1 megabit-brikke først i 2025.

(Kilde: Wired)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen