Bygg en rå PC for 150 000 kroner

Denne slår det aller meste på markedet.

Dette er maskinen for deg som vil ha noe å strekke deg etter. Vi kaller den entusiastens våte drøm. Her har vi ikke holdt noe tilbake, det råeste skal på plass, uansett pris.

Selvfølgelig finnes det en rekke ferdigbygde maskiner på markedet, fra ulike aktører. I tillegg tilbyr de fleste nettbutikkene å bygge maskinen for deg. Men, slike maskiner som vi her skal gå løs på er på ingen måter hyllevare, maskinen går rett og slett det som finnes der ute en høy gang.

Slik bygger du din egen PC.

Noe av det første vi vil ha på plass er hovedkort og prosessor. Etter mye frem og tilbake havnet vi på et hovedkort som både er gammelt og tilsynelatende utgående. EVGA Classified Super Record 2 er helt rått, og kan by på to LGA1366-sokler og syv PCIx x16-spor. I disse plasserer vi to Xeon-prosessorer med seks kjerner på hver, nemlig X5690.

Et rimeligere, men godt alternativ er å velge er den noe «trauste» Intel Core i7 2600K. Denne er rimelig, men sparker svært godt unna. Denne prosessoren ville vi kombinert med hovedkortet Asus Maximus IV Extreme.

På minnefronten har vi stappet inn hele 48 GB med DDR3-1333-minne, med ECC. Med ECC er du sikret mot en hel del ubehageligheter, slikt som korrupte data. Dette er sjelden noe stort problem, men greit om du vil være helt sikker. Hvis du kan akseptere en ørliten sjanse for at noe går galt vil G.Skill Sniper DDR3 1600 8 GB CL7 yte bedre, fyll opp med så mange slike sett som du ønsker.

Av skjermkort har vi blinket oss ut siste skrik fra Asus, nemlig GeForce GTX 580 Dual Mars II. Her snakker vi om to GeForce GTX 580 under panseret. Prisen er direkte latterlig, rundt 11 000 kroner stykket. Og vi, vi vil ha to slike.

Et av stedene vi skal bruke mye penger er på lagring, som ofte er flaskehalsen i en moderne PC. Vi har valgt å bruke markedets ypperste lagringsmedium, SSD-er, og styrer dem med en RAID-kontroller.

Kontrolleren er en Areca 1880ix, til rundt 10 000 kroner. I tillegg vil du fylle opp minnesporet på denne kontrolleren med 4 GB DDR2-minne. Vi har her plukket ut en streit minnemodul fra Kingston. I tillegg trenger du kabler fra kontrollerkortet til SSD-ene.

Av SSD-er havnet vi på siste fra Kingston, HyperX med 240 GB lagringskapasitet. Tolv av disse settes opp i RAID 0 for en latterlig ytelse. For å få plass i kabinettet må vi bruke rammene fra Chieftec. I tillegg putter vi inn seks harddisker, slik at man også har litt lagringsplass lokalt.

Kabinettvalget var relativt enkelt Corsair Obsidian Series 800D er noe av det råeste vi har sett. Dette kombineres med strømforsyningen AX 1200W fra samme produsent. Her er det akkurat plass til det vi har valgt av SSD-er og HDD-er.

Kjøling av et slikt monster er et spennende tema. Vi har blinket oss ut vannkjøling, med Swiftech Apogee XT i fokus. To av disse må vi ha, en til hver prosessor. I tillegg ser vi for oss Swiftech MCP655 som pumpe. Når det gjelder radiator så har kabinettet plass til både en trippelradiator i taket og en enkel i bakkant. Siden hver butikk synes å ha sine egne radiatorer så skal vi ikke plukke ut en spesiell, men finn en trippelradiator og kjør på. Alternativt kan du gjøre noe enda råere ved å putte radiatoren eksternt. Den eksterne Alphacool Cape Cora HF 1042 er en grisefet løsning, og helt passiv. I tillegg har f.eks Watercool en serie med helt drøye radiatorer i form av MO-RA3, hørte vi MO-RA3 9 x 140mm PRO Extreme? Nettbutikken FrozenCPU er et paradis for alle som liker fete kjøleløsninger og annet.

I tillegg trengs litt slanger, nipler og annet dill, plukk med fra den aktuelle butikken. I tillegg trenger du en vanntank, men siden det også her er mye smak og behag legger vi opp til at man kan bestemme denne selv.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen