En softboks til blitsen er enkel å lage selv
En softboks til blitsen er enkel å lage selv (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Bygg din egen softboks

Dette vil gi bildene dine et proft preg til en billig penge.

Som vi har skrevet før skal du bruke blitsen aktivt ute i sommersolen. Da er en softbox er et kjempefint tillegg i utstyrspakken, som gir deg flere kort og spille med når det kommer til å kontrollere lyset. Den gir deg et mykere lys, og gjør seg veldig bra til portretter. Og best av alt: Det er veldig enkelt å bygge en selv.

En softbox er en innretning som plasseres foran blitsen, og som skal spre lyset utover en større flate. Hensikten er å gjøre overgangen mellom lys og skygge mykere, samtidig som den lyser opp skyggene.

Bildet til høyre er tatt med en hjemmelaget softbox på blitsen.
Bildet til venstre er tatt uten softbox, bildet til høyre er tatt med en hjemmelaget softbox. (Foto: Kristoffer Møllevik)

Mykt mot hardt

Hardt lys er lys som tegner tydelige skygger, som for eksempel direkte sollys. Hardt lys er bra når du vil ha mer kontroll over hvor lyset treffer. Kontrastene gjør det mer dramatisk, og det kan gi bildet mer «punch».

Mykt lys er lys som gir mer diffuse skygger, som for eksempel lyset ute på en overskyet dag. Dette får vi med en softbox. Lyset brer seg behagelig rundt motivet, letter i skyggene, og gir veldig gradvise overganger. Dette er flatterende for svært mange motiver, og egner seg godt til portretter.

Gjør det selv

En softbox koster fra mellom 2-300 kroner for en liten bærbar, til flere tusen for en stor studio-softbox. Men det er også veldig enkelt å lage selv. En softbox kan være så stor - eller liten - du bare vil. En hvit plastkopp over pop-up-blitsen kan være en fin softbox. Eller du kan lage en i studiostørrelse ved å strekke en hvit t-skjorte over den ene halvdelen av en bananeske.

Mulighetene er mange, i denne videoen bruker de en tupperware-boks.

Vi laget vår lille, bærbare softbox, veldig enkelt, av en hvit lampekuppel i plast fra Biltema. Vi festet den til blitsen med borrelås, slik at den enkelt kan tas av og på.

Fordelen med lampekuppelen er at den er veldig solid, og hvis du bruker litt flid med teipingen må man se både to og tre ganger på den for å oppdage at den er hjemmelaget. Lyset spres over et stort område, også til sidene, siden den er kuleformet.

Ulempene er at den tar veldig stor plass i sekken, i og med at den ikke kan legges sammen. Det at lyset spres over et stort område innebærer også at du taper 20-25% av lysstyrken i forhold til å bruke blitsen uten softbox.

Les også: Derfor skal du bruke blits i solen

Har du laget lignende utstyr selv? Del det gjerne i kommentarfeltet.

 

Du trenger: Lampekuppel, blits, borrelås med og uten lim, gaffateip og en saks (Bilde: Kristoffer Møllevik)
Begynn med å lime borrelås på blitsen (Bilde: Kristoffer Møllevik)
Tre lampekuppelen på blitsen og mål borrelåsen som skal gå fra kuppelen til blitsen (Bilde: Kristoffer Møllevik)
Fest borrelåsen i kuppelen med teip. (Bilde: Kristoffer Møllevik)
Helt til slutt klipper du det til slik at det ser sånn nogelunde pent ut. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen