Butikkhyllene skal flomme over av kurvede TV-er i år
(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no )

Butikkhyllene skal flomme over av kurvede TV-er i år

Alle de store produsentene er med på leken.

Hardware.no/Las Vegas: Mot slutten av fjoråret var kurvede TV-er bare et konsept, med et fåtall produkter som faktisk var tilgjengelig, men nå kommer de for fullt. På årets CES-messe, en av TV-bransjens høydepunkter hvert år, er messeområdet lastet med kurvede TV-er i alle former og farger fra så godt som alle aktørene. Samsung, LG, Toshiba, Panasonic, Sharp og flere har alle vist frem sine kandidater.

Samsungs nye toppmodell i 8000-serien.
Samsungs nye toppmodell i 8000-serien.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Den som trolig satser hardest er Samsung, selskapet som i går viste frem en modell som på egenhånd kunne veksle mellom å være flat eller buet. Akkurat den modellen er ennå langt frem i tid, men på messeområdet kunne de vise frem en serie av kurvede modeller med både 4K og full HD-oppløsning. Og de fleste skal komme i salg, i år. 

8000-serien blir buet

Samsung kunne vise frem en serie av buede TV-skjermer, og alle var basert på LCD-teknologien. De har delt inn produktene slik at alle modellene du får med 4K-oppløsning, også kommer i en buet variant med vanlig full HD-oppløsning.

Knut-Eirik Rørnes i Samsung.
Knut-Eirik Rørnes i Samsung.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Selskapets nye toppmodell skal i 2014 være en buet 65-tommer med 4K, i 8000-serien. Denne vil rett og slett ta over for dagens 8000-serie, og har i likhet med sin flate forgjenger et VESA-feste så du kan henge den på veggen. Fra veggen går det bare én kabel ned til Samsungs One Connect-boks, der alle kontaktene ligger.

8000-serien kommer ikke bare som en buet 4K-skjerm, den kommer også med full HD-oppløsning. 

– De buede skjermen tar bare over der 8000-serien ligger i dag, og ligger i samme område på pris, forteller Knut-Eirik Rørnes i Samsung.

Skal du virkelig være råflott, har Samsung også en 105-tommer med buet flate på vei

Samtlige av de buede TV-ene Samsung viser frem i år, inkludert den mer spesielle prototypen som endrer form, baserer seg på LCD-teknologien. Slike bildepaneler er egentlig ikke så veldig bøyelige, i motsetning til OLED som av natur er ganske fleksibel.

– Det er relativt enkelt å lage bøyelig OLED-TV, for den er jo bøyelig, men det er verre med LCD, sier Rørnes. 

At de likevel har valgt å gå for LCD-teknologien, selv om den er vanskeligere å jobbe med, skyldes to ting. Den ene er prisen, da OLED er betydelig dyrere enn LCD, og den andre årsaken er at Samsung sliter med å få produksjonen konstnadseffektiv.

Sliter med utbyttet

OLED-panelene er fortsatt en relativt ny teknologi, og som med all ny teknologi trenger produksjonsutstyret tid på å bli effektivt. For hvert tusende panel som produseres er det alltid noen som må kastes fordi de rett og slett ikke ble gode nok, og det å få ned denne andelen er essensielt for å gjøre produksjonen kostnadseffektiv.

Panasonic gigantisk TV-vegg som består av en serie med 4K-OLED-TV-er.
Panasonic gigantisk TV-vegg som består av en serie med 4K-OLED-TV-er.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Akkurat her har Samsung fortsatt en jobb å gjøre, selv om effektiviteten har økt betraktelig det siste året. På årets CES-messe viser de kun frem et fåtall OLED-modeller, og ingen av dem er buet.

Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG.
Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hos erkerivalen LG er statusen mer eller mindre motsatt. De har nemlig funnet en helt annen metode for å lage OLED-panelene, som er både effektiv og like god som alternativene, og den er selvsagt patentert. 

Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG, påstår at de bare taper en tiendel av panelene de andre aktørene må kaste i søpla, uten at panelene til LG har hverken dårligere sortnivå, innsynsvinkel eller levetid. 

– Det kommer til å gjøre oss sterkere. Vi har løst problemet, og vi får produsert økonomisk, slår Åhsgren fast.

Endrer form med et klikk

På orkesterplass demonstrerte LG flere buede OLED-TV-er med 4K-oppløsning på CES-messen, i størrelsene 55 tommer, 65 tommer og 77 tommer. De bærer navnet EC970, og mistemann vil koste 65 000 kroner når den kommer for salg senere i år.

Åhsgren kunne også fortelle oss at for de som ikke ønsker hverken buer eller OLED, så vil de lansere UB850 med 4K-oppløsning over 49 tommer til drøyt 20 000 kroner. En tilsvarende modell med vanlig full HD-oppløsning kostet i fjor 28 000 kroner. 

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det største blikkfanget fra LG er imidlertid den 77 tommer store OLED-TV-en med 4K-oppløsning, som endrer form med et enkelt trykk på en fjernkontroll. Navnet er EC980, og den den kan altså være flat når du for eksempel ser på nyhetene, og buet når du setter på en film. Samsung har også gjort et stort nummer ut av sin TV som kan være både buet og flat, da de dro den frem på gårsdagens pressekonferanse. LG valgte imidlertid å ikke nevne den i det hele tatt på sin pressekonferanse, men på messegulvet har den fått prominent plassering.

Toshiba stilte også opp med en buet TV.
Toshiba stilte også opp med en buet TV.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

LGs modell er imidlertid ikke bare en prototype, noe Samsungs modell er. 77-tommeren skal faktisk komme på markedet kan Åhsgren fortelle, og det skal skje en eller annen gang i løpet av det neste halvåret.

Selv om EC980 inneholder noe mekanikk som får TV-en til å endre form, har den en slank profil og en elegant bakside. Vi fikk dessverre ikke fikk ta bilde av akkurat dette, da den lille glippen mellom TV-en og veggen ble voktet av en barsk sikkerhetsmann. Men å titte med øyene, det fikk vi gjøre, og det vi kunne se var at baksiden har en rekke små plastdeksler som gjør den fleksibel langs ytterkantene.

Disse dekslene sklir inn og over hverandre når TV-en rettes ut, og hadde vi ikke vist at TV-en kunne bøyes, ser baksiden ut som en hvilken som helst annet TV. 

Samsungs buede TV-er har VESA-feste, og kan henge på veggen.
Samsungs buede TV-er har VESA-feste, og kan henge på veggen.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det kan ikke akkurat sies om Samsungs prototype, som var både tykk og klossete. Det vil de nok endre på før modellen eventuelt kommer i salg – Samsung er tross alt kjent for å holde god og enkel design på sine modeller.

Under kan du se en liten videosnutt som viser hvordan LG-TV-ens ytterkanter forflytter seg noen centimeter når den retter seg ut. Det er ikke en veldig stor bevegelse, men det er nok til å endre opplevelsen av bildet.

I løpet av det siste døgnet har vi hatt muligheten til å se mange av de forskjellige buede TV-ene fra de forskjellige produsentene, både med vanlig HD-oppløsning, 4K-oppløsning og med OLED-teknologi. Selv om formen ved første øyekast kan virke noe spesiell, føler vi at det slettes ikke er dumt med en slik krumming. Bildet ser rett og slett litt mer livlig ut, og ut i fra hva vi har opplevd så langt har konseptet definitivt noe for seg. De dype besømmingene lar vi imidlertid vente til vi får testet flere av de kommende modellene. 

Vet du hvilke enorme mengder utstyr som må til for å sende TV hjem til deg?
Se alt det heftige utstyret NRK tar i bruk » (Ekstra) 

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen