Test

Business and pleasure

Testresultater

Motorola Q9

Positive ting Stor skjerm, rask nettverksforbindelse, godt tastatur med norske taster, bra programvare, god batterilevetid.
Negative ting En stor mobiltelefon, ikke WLAN, ikke kamera for videosamtale.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

Motorola Q9

Positive ting Stor skjerm, rask nettverksforbindelse, godt tastatur med norske taster, bra programvare, god batterilevetid.
Negative ting En stor mobiltelefon, ikke WLAN, ikke kamera for videosamtale.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Den gode skjermen, tastaturet og ikke minst programvaren, gjør Motorolas proffmobil Q9 til en telefon som dekker mange behov. 

Les også:
-
Vi tester PC-fjernstyring på mobilen
- Mobiltelefon for skrivebordet
- Med Windows Vista på innerlommaQ9 er en bred mobiltelefon med skjermen i breddeformat. Det er bra for den som vil lese tekstmeldinger, surfe på nettet eller se på videoklipp. Faktisk er den horisontale skjermen best til det meste, og hadde det ikke vært for at det m gjør telefonen skrekkelig bred, så ville vi nok ha sett dette på langt flere modeller. 

Tommeltastatur
Vi har sett flere Windows-mobiler med tilsvarende design, blant annet et par modeller fra Samsung. Det betyr at vi snakker om en telefon med qwerty-tastatur der hver enkelt tast blir så liten at du må taste med en og en finger (kalles ofte tommeltastatur).

Hvor lett det er å skrive på slike tastaturer avhenger av flere forhold. På Q9 går det forholdsvis greit, siden tastene er så konvekse at de er lett å føle fra hverandre. Overflaten gir også god friksjon. Æøå-tastene er trykket på tastaturet og nås ved at du først trykker på en hvitmerket kontrollknapp. Det hadde selvsagt vært greit med egne æøå-taster, om det ikke var for at resten av tastene da måtte vært enda mindre. 

Ekstraprogrammer
Q9 har ikke trykkfølsom skjerm, men er en mobiltelefon med Windows Mobile 6.0 standard operativsystem. Det betyr at den har programvare for å ta seg av de vanligste kontoroppgavene som e-post, kalender, kontaktliste og filbehandling. 

Men i tillegg til de tradisjonelle Windows Mobile-programmene har Motorola lagt til proffversjonen av Documents to Go. Dermed kan du lage nye regneark eller tekstdokumenter, i tillegg til at du kan kjøre og redigere slideshow, eller lese PDF-dokumenter.

I telefofonen finner vi også antivirus, og en nettleser fra Opera. 

Design
Q9 er ikke den vakreste av Windows-mobilene. Designerne har forsøkt å pynte på den med kantlist i sort plast, og et skråkutt i begge ender. Men når telefonen er 118 mm høy og neste 7 cm bred og har 47 (ja, førtisju) knapper på fronten, så legger det noen føringer designerne ikke kan komme seg unna.

Vekten er like vel ikke så skremmende. Den veier 134 gram, og er ikke mer enn 11,8 millimeter tykk. Den blir i drøyeste laget for en bukselomme, men får fint plass i jakkelomma. 

Verktøy
Med god skjerm, bra programvare og rask prosessor er Q9 et godt arbeidsverktøy. Og har du først en Q9 vil du nok også ha lett for å ty til den på fritiden. Den har nemlig en god mediespiller og innbygde stereohøyttalere som også fungerer bedre enn høytalerne i mange rene musikkmobiler. Når det er sagt, så får vi legge til at heller ikke Q9 kan kategoriseres som noen ghettoblaster.

Nettverksstøtten i Q9 er også svært god. Her har du Super-3G med opp til 3,6 Mbit/s, i tillegg til Edge. Vi savner like vel WLAN, ettersom de fleste nordmenn bor på steder som ikke vil få Super-3G på lang tid ennå. 

Kamera
Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning. Det er ikke det beste mobilkameraet vi har sett, og kameralampen er i svakeste laget. Det holder til dokumentasjon, men er ikke kameraet du trekker frem for å ta familiebilder på 17. mai.

Q9 har heller ikke FM-radio. 

Batteri
Vi synes likevel dette er en av de beste mobiltelefonene i denne kategorien, og er imponert over batterikapasiteten. Den er det ikke mange 3G-mobiler som kan hamle opp med.

Så får vi heller se mellom fingrene på at telefonen ikke har kamera for videosamtaler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen