(Bilde: Shutterstock)

Burde vi kutte ut sommertid?

Til deg som har gått og gjespet i hele dag: Her er argrumentene, for og imot.

Forskningsnettstedet Videnskab.dk har sett nærmere på de gjeldende begrunnelsene for at vi stiller klokken frem mot sommeren den siste helgen i mars.

For alle som våknet med gjenklistrede øyne i dag tidlig og forbannet denne ordningen, kan vi avsløre allerede nå at det finnes langt flere argumenter mot sommertid enn for.

Argumenter for sommertid:

Dette er etter sigende årsakene til at vi stiller klokken:

  • Det var energibesparende før i tiden å utnytte sollyset mest mulig. I dag skal imidlertid besparelsen være nede i under én prosent, og dermed nesten ubetydelig.
  • Sollyset utnyttes bedre, og vi får lyse sommernetter.
  • Det blir angivelig mer tid til å være aktiv utendørs etter jobb.
  • Sommertid hjelper ifølge danske forskere til med å motvirke vinterdepresjon. Variasjoner i dagslysert påvirker nemlig både humør og sinnstilstand.

En britisk forsker ved navn Mayer Hillman hevder dessuten at vi burde kutte ut normaltid til fordel for sommertid. Ifølge ham passer dette mye bedre med menneskets døgnrytme, og vi vil få mer lys.

Argumenter mot sommertid:

Videnskab.dk lister opp følgende punkter for argumenter mot at vi må stå opp en time tidligere enn normalt:

  • Sommertid er forskjellig fra land til land, og to tredjedeler av verdens land bruker det ikke. Dette kan gjøre det vanskelig å orientere seg om ting som foregår på bestemte klokkeslett i utlandet. Særlig å ringe venner og familie, eller businesskontakter, i utlandet kan være en utfordring.
  • Land som ligger nærmere ekvator enn Danmark (og Norge) har enda mindre å tjene på å bruke sommertid. Land i Sør-Europa og Nord-Afrika har sommertid, men det har de egentlig ingen god grunn til.
  • Overgangen til sommertid kan potensielt gjøre oss syke. Særlig søvnmangel kan være et problem. Oppsiktsvekkende nok skriver Videnskab.dk også at mandagen etter at vi har stilt klokken – altså i dag – har det blitt registrert både flere hjertestans og flere selvmord enn normalt.
  • Sommertid dreper flere dyr. Dette fordi dyrene som lever i det fri har tilpasset seg menneskenes døgnrytme, og så plutselig er det biler på veien klokken 04.30 i stedet for 05.30. Så se opp for rådyr de nærmeste ukene, hvis du er ute og kjører tidlig.
  • Som nevnt lenger opp skal ikke sommertid lenger være spesielt energibesparende.
  • Vi mennesker blir angivelig uproduktive av sommertid. Dette skyldes at når du er trøtt, er det lettere å la seg distrahere, og da bruker du mer tid på underholdende nettsider enn å jobbe, ifølge denne studien. Denne mangelen på produktivitet når det er sommertid skal ifølge amerikanske forskere føre til tap på svimlende 480 millioner dollar hvert år i USA.

Hva synes du – bør vi fortsette med sommertid, ikke gå tilbake til normaltid i oktober, eller legge om til normaltid hele året? Kommenter i forumet nederst!

Forklarer gravitasjonsbølger med et håndkle, et eple og en pingpong-ball:
Den nye Big Bang-oppdagelsen «for dummies» »

(Kilder: Videnskab.dk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen