Budsjettservere med Pentium M?

E7320 og E7520 er begge utviklet for servere basert på Xeon-prosessorer med EM64T og 800 MHz systembuss. For kort tid siden sertifiserte Intel disse brikkesettene for bruk sammen med Pentium M og Celeron M. Brikkesettene støtter PCI Express og DDR/DDR2, samt at man tilbyr spesielle LAN-kort og RAID-kontrollere til disse brikkesettene.

Xeon-prosessorer produsert på 90 nm-prosess har et effektforbruk som overstiger 100W. Det finnes riktignok LV-versjoner med EM64T som kun bruker 30-55W, men disse kan heller ikke måle seg med Pentium M som topper ut på rundt 24W.

Sertifiseringen kan dermed medføre at vi vil se flere servere med Pentium M/Celeron M der hovedfokuset ligger på lavt effektforbruk og liten varmeutvikling. Dette er egenskaper som burde være perfekt i 1U-budsjettservere der man har begrenset plass til kjøleløsninger.

Foreløpig ser det kun ut som om disse prosessorene vil være aktuelle i servere med én sokkel. Gode bruksområder kan eksempelvis være webservere, filservere og enkle kontortjenester som DHCP og DNS.

Et lite tankekors: Det har tidligere blitt sagt at Pentium M kan være en aktuell kandidat for Apple. Kan det være aktuelt å benytte de nevnte brikkesettene i fremtidens versjoner av serverserien Xserve sammen med Pentium M? Man kan selvsagt også spekulere i hvorvidt dette kan være en motivsjonsfaktor for at E7520/E7320 faktisk har blitt sertifisert for M-serien.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen