BTX overtar for ATX?

BTX påstås å være et mer effektivt design, både med tanke på støy, fysisk størrelse, intern dataoverføring og stabilitet. Standarden vil bli tilgjengelig i mange forskjellige enheter, fra standard hjemmedatamaskiner til "cubes".

Et viktig moment med BTX er muligheten for å benytte færre vifter fordi systemet er kjøleoptimalisert. I forbindelse med "Prescott" er nok dette spesielt viktig.

Motivasjonen for å drive frem BTX har imidlertid måttet tåle kritikk ettersom designet ikke passer spesielt godt med AMDs politikk om integrert minnekontroller.

BTX inkluderer en teknologi kjent som SRM (Support and Retention Module), som reduserer sannsynligheten for feil grunnet mekanisk sjokk, vibrasjon og er ment å forlenge levetiden til hovedkortet.

For kort tid siden begynte det å dukke opp Intel BTX-produkter på det asiatiske markedet. Du kan lese mer om dette her: BTX-hovedkort i handelen.

En del andre leverandører kan også levere BTX-produkter. Blant disse finner vi blant annet AOpen, ASUS, FIC, Gigabyte, MiTAC, MSI, Shuttle, TaiSol og Thermaltake.

Foreløpig er ikke listen så veldig lang, men dette vil høyst sannsynligvis endre seg på sikt ettersom standarden får rotfeste. Spesielt interessant skal det bli å følge AMDs rolle i dette. Kan Intel klare å skape sin egen nisje, på samme måte som AMD klarte med Opteron og Athlon 64?

Ifølge en test utført av Anandtech ble det bekreftet at luftgjennomstrømningen i kabinettet var bortimot optimal, dvs. ingen punkter der luften ble stående stille. Du kan lese artikkelen i sin helhet hos Anandtech her: Intel's Long Awaited BTX Form Factor.

(Kilder: Anandtech, The Inquirer ,X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen