BTX-hovedkort i handelen


Intel D915GMHLPP
(bilde: Akiba)

Det er godt over ett år siden Intel lanserte BTX-standarden. BTX (Balanced Technology Extended) er ment å erstatte dagens ATX-standard for kabinetter, strømforsyninger og hovedkort.

Trolig har skiftet til BTX tatt lenger tid enn forventet. Tidligere i høst lanserte riktignok Gateway en BTX-basert PC-serie og Shuttle har også tatt i bruk standarden, men ellers har det vært ganske stille rundt BTX.

Kritikk
Endel kritikere til BTX peker på at dette er Intels måte å komme seg unna varmeproblemene til "Prescott"-prosessoren på. Kanskje enda mer viktig, er at BTX-standarden ikke passer AMDs design med integrert minnekontroller spesielt godt. Blant annet tar en artikkel på nettstedet Anandtech opp disse tingene.

Intel-kort
Et BTX-basert hovedkort fra Intel har nå iallfall dukket opp i handelen i japanske nettbutikker. Kortet med det enkle og greie navnet "D915GMHLPP" kommer faktisk i micro-BTX-format og er basert på LGA775-sokkel med 915G-brikkesettet. Kortet rettes først og fremst mot OEM-markedet (PC-integratører).

Overgangen til BTX vil nok gå over lang tid. I likhet med teknologier som PCI Express og DDR2-minne, er ikke BTX noe vi ha - iallfall ikke per dags dato.

Tror du BTX vil slå an? Delta i vår spørreundersøkelse på forsiden av Hardware.no.

(kilder: Digit-Life, Akiba, Anandtech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen