Bryter lydmuren

Den japanske giganten NTT DoCoMo er kjent for å ligge som et par solide hakk foran resten av verden når det kommer til nettverksteknologi. Operatørens FOMA-nettverk var for eksempel verdens første 3G-nett. Det er heller ingen hemmelighet at DoCoMo har vært en betydelig pådriver for store deler av også den øvrige mobilteknologien i Japan og andre deler av Asia.

Nå slår operatøren i bordet med en ny og oppsiktsvekkende kunngjøring: Den første demonstrasjonen av et fungerende 4G-nettverk er gjennomført.

Realistisk demonstrasjon
Problemet med mange demonstrasjoner av ny nettverksteknologi er at disse ofte blir gjort på et laboratorium, altså i kunstige omgivelser med forhold som er helt fri for forstyrrelser - i tillegg til at enheten som brukes i demonstrasjonen vanligvis ligger i ro, eller i hvert fall ikke beveger seg mer enn et par meter fra senderen.

DoCoMos demonstrasjon ble derfor gjort fra et kjøretøy som beveget seg rundt i byen Yokosuka. Kjøretøyet holdt en gjennomsnittshastighet på 20 km/t, og nedlastningshastigheten som ble oppnådd var på hele 1Gbps. Dette er over 2600 ganger raskere enn 3G-linjene vi har her i landet i dag. Det er ukjent hvilken enhet forsøket ble gjennomført på, men det er høyst sannsynlig at det er snakk om en prototype som er laget spesielt for forsøket.

NTT DoComo skal de neste fem årene samarbeide med ITU-R om å bygge ut nettverket, og regner med en kommersiell lansering i løpet av 2010.

(Kilde: NTT DoCoMo)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen