Brukte internett for første gang i sitt liv

60-åring skjønte ikke bæret.

(Bildet over er kun et illustrasjonsfoto og har ingenting med kilden å gjøre)

Hvis du har en bestemor som aldri har brukt internet iløpet av sitt liv og du skulle lært henne å sende mail, hvordan ville du gått fram? Det var ihvertfall det en blogger ved navn Boriss opplevde da han skulle lede en brukertest på et senter i San Francisco. Målet med testen var å sjekke hvordan folk brukte de forskjellige nettleserne og kartlegge brukernes opplevelse av dem.

Imidlertid var overraskelsen stor da Boriss møtte en 60 år gammel mann ved navn Joe, som aldri i sitt liv hadde brukt internett. Selv om Joe ikke hadde erfaring med datamaskiner, kunne hans tilbakemeldinger vise seg å være mye verdt. Dermed satte de igang med brukertesten.

Fant ingen hjelpemidler på Explorer

Joe testet Internet Explorer, Mozilla Firefox og Google Chrome, men ingen av dem var enkle og logiske nok for en nybegynner, mente han. 60-åringen visste ikke hvordan han skulle sette igang da han fikk i oppgave å lete etter en restaurant i byen ved hjelp av nettleseren.

Siden han nettopp hadde stiftet bekjentskap med nettverdenen, prøvde han febrilskt å se etter noe som kunne hjelpe han med å starte. Etter litt knoting foran datamaskinen, aner 60-åringen litt håp idet han ser "suggested sites"-knappen i menyen. Han klikker på denne før han får denne meldingen og gir opp Internet Explorer før han i det hele tatt startet.

Forvirret av Firefox hjelpemeny

Imidlertid hjalp det ikke å bytte over til Firefox heller. Joe prøvde, som da han brukte Explorer, å se etter en hjelpeknapp i menyen og fant "hjelp" til høyre for skjermen. Dessverre blir han møtt med enda flere valgmuligheter, og ingen av disse ser ut til å hjelpe ham med hvordan han kunne lete etter en restaurant.

Fikk omsider hjelp

Det ble litt enklere under den siste delen av testen, da Googles Chrome stod for tur. Etter litt prøving og feiling klarer han å åpne nettleseren. Han fortsetter å lese alle ordene på Chromes fane, på jakt etter noen som kan gi veiledning. Heldigvis for Joe, ser han en lenke til Yelp som er merket San Francisco i Chromes fane. Han klikker den, og finner det han var på jakt etter. Sliten av å ha prøvd noe nytt, og forvirret over nettlesernes innviklede struktur, orker ikke 60-åringen å fortsette. Han legger fra seg dataen og innrømmer at han gjerne vil ønsker å gå på kurs for å kunne sende mails til fjerne venner

Dette synet møtte Joe da han brukte Googles Chrome.
Dette synet møtte Joe da han brukte Googles Chrome.
Overvurderer nye brukere

Så hva fant Boriss ut av denne testen med Joe?

  • For det første finnes det ingen programmer eller applikasjoner som guider folk uten dataerfaring. Selv om de skreddesyr nettlesere med tanke på nye brukere, kan designere glemme de som aldri har hatt erfaring med grunnleggende ting som pekere, tekstboks, og steder man skal klikke seg inn på. Joe var på jakt etter en hjelpemeny, men fant den aldri når han trengte den.
  • Uansett hvilket nivå man er på, er man alltid på jakt etter knagger man kjenner seg igjen i. Joe visste ingenting om datamaskiner så han fokuserte om det eneste han kjente igjen da han surfet på nettet: nemlig tekst. Ikoner, knapper og grensesnittelementer var noe han ignorerte fullstendig.
  • Vi bør ikke anta at nye brukere automatisk vil prøve å finne ut hvordan nye programmer fungerer ved å klikke seg rundt og prøve ut ting. For Joe var selve erfaringen frustrerende, og han hadde sannsynligvis gitt opp ganske raskt dersom han ikke hadde fått hjelp fra Boriss.

Så hva kan designere lære av dette? Med tanke på at stadig flere blir avhengige av å kunne lære seg elementær data for å fungere i samfunnet, burde de kanskje kunnet lage egne versjoner av nettlesere for nybegynnere. Uansett anbefaler vi deg å sjekke ut Boriss` blogg for å få med deg hans erfaring med Joe.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen