Bruker "ulovlig" tjeneste

Det norske nettstedet unlock.no har lenge tilbudt en gratis tjeneste for å låse opp operatørlåste telefoner. Ved å taste inn modellnavnet og IMEI-nummeret til telefonen har man fått tildelt den nødvendige låsekoden, som siden kan tastes inn på telefonen for å låse den opp.

Nå vil imidlertid eieren, Fredrik Grevstad, stenge ned tjenesten. Han har nemlig oppdaget at de store mobiloperatørene og teleforhandlerene har blitt storbrukere av tjenesten, som kun er beregnet for personlig bruk. Av de 70.000 kodene som har blitt generert, står bedrifter for over 20%.

Verstingen er Telenor, som alene har hentet ut over 11.000 koder. Ellers har både Nordialog, Tele2 og Netcom vært flittige brukere av tjenesten. Bedriftene har mulighet for å lage den nødvendige koden for å låse opp telefoner selv, men det er både billigere og enklere å bruke unlock.no.

- Det er selvsagt svært skuffende at bedrifter skal misbruke denne tjenesten, som helt tydelig kommer frem at kun er til personlig bruk, forteller Grevstad i en pressemelding.

Pinlig for Netcom
Han reagerer spesielt på at Netcom bruker tjenesten. Operatøren har nemlig vært i tottene med unlock.no tidligere, og truet i sin tid med saksmål om ikke tjenesten ble lagt ned øyeblikkelig.

Netcoms advokat, Espen Tøndel, mente at unlock.no, ved å låse opp operatørlåste mobiltelefoner, bedrev en handling som strider mot god forretningsskikk næringsdrivende imellom, og dermed brøt markedsføringsloven § 1.

Nå har tydeligvis pipen fått en annen låt. Kundetjenesten hos selskapet har vært en flittig bruker av unlock.no, og ifølge Grevstad har det blitt sendt en intern e-post i selskapet som oppfordrer til bruk av tjenesten.

Sparer titusener av kroner
Bedriftene har trolig spart store beløp på å bruke unlock.no. Telenor har tidligere fortalt at administrasjonskostnadene ved å få låst opp en telefon er på 160 kr. Det er rimelig å tro at de over 11.000 kodene selskapet har fremskaffet via unlock.no har vært adskillig billigere å produsere.

Personene bak unlock.no har på sin side ikke hatt noen inntekter av tjenesten, som er utviklet og drevet på frivillig basis.

Grevstad har forsøkt å kontakte de fleste av misbrukerene og tilby dem en bedriftsavtale, inkludert Telenor og Netcom, men har blitt oversett. Selv etter dette har bedriftene fortsatt å misbruke tjenesten som før. Han har også prøvd å blokkere ute flere av misbrukerene, uten suksess.

Nå vil han begynne å ta betalt for å låse opp telefoner. Tjenesten som har ligget på unlock.no har blitt fjernet, og har gjenoppstått på unlockshop.no. Her må man betale 29 kr for hver telefon man låser opp.

- Ved å sette prisen til en brøkdel av konkurrentenes, benytte en svært enkel betalingsløsning via SMS og tilby kundeservice tror jeg at denne tjenesten fremdeles vil være attraktiv for den opprinnelige målgruppen, sier Grevstad. Han presiserer at bedrifter ennå kan inngå en bedriftsavtale, og på den måten få rabatter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen