Guide

Bruker du meldingstjenester?

Forfattere av ormer og datavirus prøver det meste for å spre ondskapen. Virus via e-post er kanskje den mest kjente måten å spre virus på, og derfor bør man være ekstra forsiktig med alle vedlegg man får. Men meldingstjenester er kjente for sikkerhetshull og derfor alt for enkelt å misbrukes.

Det beste med meldingstjenester er kanskje friheten, her kan man ta en lite formell og spontan prat med andre mennesker. Nettopp derfor er det fort gjort å ta ting som de kommer.

Ifølge analysen Internet Security Threat Report som sikkerhetsleverandøren Symantec har gjennomført, har spredningen av ormer og virus via meldingstjenester og P2P-nettverk økt med 400 prosent fra 2002 til 2003. I år 2004 er det kjent at ormene Jitux.A og Bizex brukes til å misbruke meldingstjenestene MSN Messenger og ICQ.

Jitux.A spres ved å misbruke adresselisten i MSN Messenger, mens Bizex er mye skumlere. Bizex sender brukeren en lenk til en webside som skanner PC-en din for eventuell nettbank-informasjon. Nettsiden som misbruker på denne måten var riktig nok tatt ned like etter at ormen ble oppdaget, men det er ikke kjent hvor omfattende misbruket var.

Sikkerhetseksperter mener slike misbruk vil bare øke, ikke minst fordi meldingstjenester er i utgangspunktet lett å misbruke hvis ikke brukeren gjør sine forholdsregler.

Den "gode" nyheten er at for å bli misbrukt på denne måten, må du klikke på en lenk eller laste ned et program, men det er likevel lett å la seg lure. Hvis du for eksempel får et tips fra en "kamerat" du har møtt på Internett, om et bilde du bør se på. For å se på bildet må du laste ned et program, og dermed er skaden gjort. Får du "hyggelige" meldinger om slike tips, kan det være svært fristende.

Andre IM-klienter som AIM og Yahoo Messenger, skal ikke være like utsatt for spredning av ormer som MSN Messnger og ICQ, fordi de bruker i utgangspunktet lukket nettverk. Med det menes at brukerne kommuniserer med hver andre ved bruk av samme tjeneste, med mindre du bruker tredjepartprogram som Trillian for eksempel.

Forholdsregler
Følger du disse forholdsreglene, reduserer du risikoen for å bli infisert av datavirus og ormer ved bruk av meldingstjenester.

  • Vær forsiktig med filer du laster ned fra Internett, spesielt filer av typen EXE og SCR.

  • Unngå å klikke på tvilsomme lenker.

  • Bruk et antivirus-program som oppdateres ofte, i tilfelle du er litt uforsiktig med meldingstjenesten.

  • Er du i tvil om PC-en din er infisert kan du bruke virus-skanning via Internett

  • Oppgrader meldingsprogrammet ditt.

(Kilde: pcworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen