Bruker mobilspill mot depresjon
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Bruker mobilspill mot depresjon

Forskere mener at disse spillene kan dempe angsten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har nok bare sett starten på e-helsebølgen som kommer til å slå inn over samfunnet de neste årene. Her er et nytt eksempel på hvordan teknologi kan være til hjelp for enkelte:

Ifølge Wall Street Journal (WSJ) hevder nemlig flere eksperter at mobilspill kan hjelpe de som sliter med depresjon eller angstlidelser.

Personal Zen og SuperBetter

Personal Zen.
Personal Zen.

I en rapport som ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Clinical Psychological Science kom det frem at iPhone-spillet Personal Zen dempet angsten til flere brukere etter bare 25 minutters bruk.

I gratisspillet må du gjennomføre relativt enkle konsentrasjonsoppgaver. Dette er utviklet av nevrologer i den hensikt å senke stressnivået i kroppen.

En annen app som nå testes ut av forskere er iPhone-appen SuperBetter, som koster 35 kroner i AppStore. Spillet er utviklet med innspill fra leger og forskere fra flere av de største amerikanske universitetene, som Stanford og UC Berkeley. Akkurat nå pågår det to studier om hvorvidt dette spillet har noe for seg i behandling av depresjon og angst.

SuperBetter.
SuperBetter.

SuperBetter handler så vidt vi kan se om å gjennomføre små oppgaver og bli bevisst på hvilke ting eller hvilke personer som holder deg tilbake. Tanken er å motivere deg til å ta små steg nærmere et større mål, og dette søker appen å gjøre med en solid porsjon optimisme og positivitet.

Departementet for krigsveteraner i USA er dessuten i gang med å videreutvikle appen sin, som heter PTSD Coach. Denne er ment å hjelpe de som sliter med lidelser knyttet til posttraumatisk stress etter å ha vært i krig. Planen er er legge til flere spillelementer også i denne appen.

– Kan ikke erstatte «ansikt-til-ansikt»

Psykiatriprofessor Carol Landau  ved Brown University, som har behandling av depresjon som fagfelt, tror spillelementer kan være positivt for noen. Likevel tror hun ikke at det er hele løsningen.

– Ingenting kan erstatte psykoterapi som skjer «ansikt-til-ansikt». Tenk hvordan det føles å sammenligne en ekte person som hører på deg og gir deg disse hjelpemidlene, kontra en telefon, eller bare et spill, sier Landau til WSJ.

Barn og unge slipper å reise til legekontoret for behandling:
Får hjelp med psykiske lidelser via videosamtale »

(Kilde: Wall Street Journal (WSJ), Apple AppStore)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen