Bruker du riktig type sykkelhjelm?
Teknofil
(Bilde: YouTube)

Bruker du riktig type sykkelhjelm?

Se hvordan ny hjelmteknologi beskytter hjernen ved ulykker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De aller fleste eksperter, bortsett fra hjernekirurgen Ian McEwan, anbefaler at du bør bruke hjelm når du sykler. Men hvor stor er egentlig forskjellen på en proffhjelm og en du rasker med deg for en 200-lapp?

Hjelmprodusent Giro har ifølge Gizmodo lagt ut et par filmer på YouTube som forklarer teknologien bak deres nye sykkelhjelmer. Disse hjelmene har et bevegelig skall på innsiden.

Skallet er ment å kopiere hvordan spinalvæsken i hjernens ytre lag selv responderer på sammenstøt. Det bevegelige skallet i sykkelhjelmene til Giro skal gjøre at mindre energi overføres til selve hjernen hvis du lander med hodet først i asfalten. Å fange opp den roterende bevegelsen som skjer akkurat i det millisekundet du slår hodet ditt er nemlig helt avgjørende for å begrense hodeskader.

MIPS-teknologi

Giros nye sykkelhjelmer er basert på såkalt MIPS-teknologi, som er en forkortelse for Multidirectional Impact Protection System. Denne teknologien er utviklet ved Karolinska-sykehuset og Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, og er basert på flere års forskning på området.

Selv om vi gjerne skulle sett at det var forskerne selv som stod bak videoene, og ikke en sykkelhjelmprodusent med salgsmotiver, virker funnene å være temmelig overbevisende:

 

 

Bruker du sykkelhjelm når du sykler? Kommentér i forumet!

– Dropp sykkelhjelmen
Oppfordringen kommer fra en anerkjent hjernekirurg »

(Kilder: YouTube, Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen