Bruk musikk på videoene dine

Underholdningsindustrien har den siste tiden vært kraftig på hugget ovenfor folk som benytter seg av rettighetsbeskyttet musikk. Den seneste tiden har det toppet seg da flere nettbrukere har opplevd at deres egenproduserte videoer har blitt fjernet fra diverse videosider. Også nordmenn har fått oppleve dette. Grunnen er at videoskaperne har benyttet seg av rettighetsbeskyttede sanger som de har lagt som lydspor på videoene. Nå har derimot musikkbransjen fått streng beskjed om å godta slik bruk.

Må godta rettferdig bruk
Ifølge Cnet News har den amerikanske dommeren Jeremy Fogel nå slått fast at underholdningsbransjen må godta rettferdig bruk, såkalt fair use, av sitt materiale. Ifølge amerikansk opphavsrettslov kan hvem som helst fritt bruke rettighetsbeskyttet materiale uten å spørre om lov i spesielle tilfeller. Dette gjelder spesielt ved kritikk eller omtale av verkene, men Fogle mener også at underholdningsbransjen må godta at deres materiale kan brukes i enkle ikke-kommersielle videoer.


NRK Beta meldte tidligere i år at tjenesten Brightcove fjernet flere hjemmelagde videoer på grunn av musikkbruken

Fjernet dansende baby
Bakgrunnen for dommen er flere tilfeller hvor Youtube brukeres videoer har blitt fjernet. En kvinne fra Pensylvania gikk til sak mot Universal Music da de fikk fjernet en video av hennes baby som danset til Prince sin sang "Lets go crazy". Slik bruk må underholdningsbransjen godta sier Fogel, og han mener rettighethaverne selv må ta vurderingen om bruken kan betraktes som fair use før de får fjernet videoene. Slik feilaktig fjerning påfører publikum unødvendig skade slår Fogel fast i sin dom.

- Unødvendig fjerning av materiale som ikke påfører selskapene noen skade påfører publikum stor skade når det er snakk om tilfeller med saker som er tidssensitive eller omhandler kontroversielle temaer, skriver han i dommen, ifølge Cnet News.

Med andre ord har du nå rett til å benytte deg av rettighetsbeskyttet musikk på dine hjemmevideoer. I hvert fall så lenge underholdningsindustrien er enige i at bruken går som fair use.

Videoen av den dansende babyen med Prince i bakgrunnen er nå i det minste tilbake på Youtube:


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen