Bruk mobilen som storbyguide

Alternativ tekst mangler
Få en enklere ferie med de rette mobilprogrammene

Du er på ferie i en fremmed storby, og skal finne frem i virvaret av kart, rutetabeller og fremmed språk. I tillegg kommer du kanskje bort fra den du reiser sammen med.

Heldigvis finnes det en rekke programmer for mobilen din som kan gjøre ferien langt mer fornøyelig. Her har vi samlet listen med programmer du har bruk for. OBS: De fleste av disse programmene krever en telefon med Series 60 tredje utgave.

Alternativ tekst mangler
(Bilde: Handango)

Ikke mist hverandre
Har du lett for å rote deg bort fra den eller de du drar på tur med? Kanskje skal dere på et tettpakket diskotek sammen? Da kan programmet BlueRadar redde dagen. Programmet bruker blåtann til å fortelle deg om andre mobiltelefoner med blåtann-funksjon er innenfor en radius på 10 meter.

Er du redd for å komme bort fra reisefølget ditt, kan du registrere hans eller hennes mobiltelefon i BlueRadar. Skulle dere komme bort fra hverandre, vil BlueRadar si fra når den du savner befinner seg i nærheten.

For å være helt sikker på at BlueRadar har funnet riktig mobiltelefon, kan du registrere reisepartnerens blåtann-ID i BlueRadar. Du finner telefonens blåtann-ID ved å taste inn *#2820# på telefonen.

Du kan kjøpe programmet for $6.95, eller omtrent 45 kroner fra Handangos nettsider.

Alternativ tekst mangler

Få kontroll over kollektivtrafikken
Kollektivtrafikk er en ypperlig måte å komme seg rundt i storbyer på, hvis du kjenner byens rutetabeller, vel og merke.

Om du er ny i byen, kan Metro hjelpe deg. Dette er et program som har oversikt over rutetabellene til busser, tog, trikker og t-bane i over 350 av verdens største byer.

Det eneste du trenger å gjøre er å plotte inn hvor du reiser fra og hvor du skal. Programmet vi deretter finne den kjappeste ruten til destinasjonsstedet.

Metro er gratis å laste ned og bruke, bortsett fra at du må betale for datatrafikken du genererer over mobilnettet. Du kan laste ned Metro fra Handangos nettsider.

Alternativ tekst mangler

Ha værvarselet klart
I mange storbyer kan været skifte fort, og da er det greit å vite om du bør ta med deg paraplyen ut fra hotellrommet eller ikke.

Handy Weather er et program som gir deg en oppdatert værmelding både med ikoner, grafer og tall. For de spesielt interesserte kan programmet også vise alt fra vindstyrke til graden av UV-stråling fra solen der du er.

Programmet har også en egen skjermsparer som viser blant annet dato og klokkeslett samt værmeldingen for den aktuelle dagen og dagen etter.

Vi testet Handy Weather i februar i fjor. Vil du lese hva vi synes om programmet, kan du lese testen vår.

Programmet koster $14.95, eller 97 kroner fra Handango.

Har du ikke smarttelefon, anbefaler vi Java-programmet Meteo, som fungerer til de fleste mobiltelefoner med Java-støtte. Du kan lese mer om Meteo i saken: "Ukens perle: Gratis værvarsel".

Alternativ tekst mangler

Lær deg språket
Reiser du til en storby hvor du må kommunisere på engelsk, kan det være kjekt å ha en ordbok med seg. Men i stedet for å drasse på unødvendige lommeparlører, kan mobilprogrammet PocketDict gjøre susen.

PocketDict er et Java-program, og vil derfor fungere på de fleste telefoner. Programmet har 13 000 oppslagsord på engelsk og 12 000 oppslagsord på norsk. For å finne et ord, behøver du bare å taste inn hele eller deler av ordet. En liste med ord som likner vil sprette opp på skjermen. Når du har valgt et ord, blir det oversatt.

Vil du lese mer om PocketDict, kan du lese saken "Ukens Perle: Ordbok på mobilen".

Du kan kjøpe PocketDict for $5, eller rundt 32 kroner fra Handango.

Alternativ tekst mangler
(Bilde: GetJar.com)

Bruk kartet
For at du skal slippe å gå deg bort, bør du installere et kart- og navigasjonsprogram på mobiltelefonen din. Ett av disse programmene er J2meMap, som kan brukes på de aller fleste mobiltelefoner som selges i dag.

Med J2meMap kan du se både vanlige kart med gatenavn og satelittbilder. Du kan også søke på bestemte steder, som for eksempel en kafé eller jernbanestasjon.

I tillegg kan du bruke programmet til å navigere via GPS. Det kan du gjøre enten via blåtann til en ekstern GPS-mottaker, eller hvis mobilen din har innebygget GPS-støtte.

Som en ekstra bonus ser du ikke ut som en hjelpeløs turist med 1x1 meters utbrettskart.

Du kan laste ned J2meMap gratis fra GetJar.coms nettsider. Vil du lese mer om programmet, kan du ta en titt på saken "Ukens perle: J2MeMap".

Sjekk også ut kartprogrammet WayFinder, som fungerer på Series 60 versjon én og to. Med WayFinder kan du søke på adresser, få en oversikt over kollektivtransport og få informasjon om eventuelle trafikkorker. Du kan lese mer om WayFinder i saken "Gratis kart til Series 60".

Det finnes også en rekke programmer laget for spesielle byer og land, som for eksempel gatekart for London, reiseguide til Portugal og turistguide til USA.

Alternativ tekst mangler

Alt-i-ett-programmer
Du er ikke nødt til å laste ned mange enkeltprogrammer. Det finnes også programmer som har flere av disse funksjonene samlet i ett. Ett av de beste programmene heter World Mate.

Programmet gir deg full kontroll på flytider, med oppdatert informasjon om alt fra avganger, gatenummer og forsinkelser hos 75 av verdens største flyselskap.

Programmet har også værvarsling, og gir deg oppdaterte rapporter fra over 400 steder i verden. Du kan se værmeldingen for fem dager fremover.

World Mate har også en verdensklokkefunksjon, slik at du ikke mister grepet på tiden selv om du er på ferie på den andre siden av kloden. Føler du deg litt ekstra internasjonal, kan du se fem klokker på skjermen samtidig.

Er du på reise, må du forholde deg til fremmed valuta. World Mate løser saken ved å la deg konvertere valuta til alltid oppdaterte kurser. Du kan se tre valutatyper samtidig.

Og lurer du kanskje på hvor solen står på himmelen i Tokyo mens du er i Paris? Om du av en eller annen grunn skulle ha behov for å vite det, har World Mate også en oversikt over solens gang jorden rundt.

Du kan kjøpe et årsabonnement på World Mate for $34.95, eller rundt 230 kroner hos Handango.

(Kilder: Handango, GetJar)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen