Guide

Bruk mobilen som modem

Mange tenker at man må skaffe seg et eget modem for å ha glede av mobilt bredbånd, men også mobilen din kan fungere utmerket som modem.
 
Det du trenger er en mobiltelefon med vanlig 3G eller Edge, noe de aller fleste nyere telefoner har i dag. Det er så en fordel med en telefon og datamaskin med bluetooth, selv om det også går an å bruke kabel for å opprette en forbindelse mellom mobilen og PC-en.
 
Selv om Iphone 3G og 3GS har internetthastigheten du trenger for å bruke mobilen som mobilt modem, har det ikke vært noen greie løsninger på dette ennå. Telenor åpner for bruk av Iphone som modem, selv om det bare finnes en ikke-hacket måte å gjøre dette til bruk på Mac-maskiner. Dette vil vi se nærmere på i en egen sak.
 
Skal du bruke mobilen mye som modem, kan det også lønne seg å skaffe seg et mobilt bredbånd-abonnement. Dette får du blant annet hos Telenor, Netcom, Ice.net og One Call, og du kan lese mer om de ulike alternativene her.
 
Du trenger imidlertid ikke ha dette på plass for å begynne å bruke mobilen som modem. Du har egne takster for datatrafikk med det mobilabonnementet du har, så dette bør du sjekke prisene på i forkant.
 
De store mobiloperatørene har heldigvis kommet med makspris per dag for datatrafikk. Dette gjør det trygt å greit å teste ut mobilt internett.
Hos Telenor er maksprisen for dataoverføringer satt ned til 10 kroner per dag, mens den hos Netcom er 9 kroner per dag for Flexitalk-kunder og 20 kroner for øvrige abonnement. Chess har en makspris på 20 kroner per dag, mens One Call ikke har noen makspris per dag, men den laveste enkeltprisen på data med 99 øre per Megabyte.
 
Tele2 og Talkmore ser ikke ut til å ha noen fastpris per dag, og har priser fra rundt 5 kroner per Megebyte nedlastet data. Da bør du passe deg, siden det fort kan bli dyrt. De tilbyr imidlertid datapakker i ulike størrelser som du da heller bør titte på.  


 
Skal du bruke mobilen som modem via bluetooth, trenger du ikke noen egen programvare. Det eneste du trenger er å pare mobilen med datamaskinen og opprette en ny modemtilkobling. Det varierer litt hvordan du gjør dette med ulike operativsystemer på datamaskinen. Her er oppskriftene:
 
Med Windows Vista
Sørg for at du har aktivert synlig bluetooth på mobilen din. Høyrelikk på Bluetooth-symbolet nederst i høyre hjørne på PC-en og velg å legge til en bluetooth-enhet. Bruk så veiviseren for Bluetooth-enhet og søk på bluetooth-enheter nær deg. Her vil mobilen dukke opp som ny enhet, eller som allerede tilkoblet hvis du tidligere har paret den med pc-en.
 
Velg mobilen din i listen og velg å lage din egen tilgangsnøkkel (kode) for å pare telefonen. Svar deretter ja på spørsmål om du vil tillate tilkobling. Du vil kanskje få såørsmål om å installere drivere, men dette er egentlig ikke nødvendig.
 
Når PC og mobil er koblet sammen over Bluetooth gjenstår det bare å opprette en modemtilkobling. Dette kan du for eksempel gjøre via Nettverk i startmenyen.
 
Velg ”konfigurer tilkobling eller et nettverk”, deretter velger du ekstern tilkobling. Velg så tilkoblingsalternativer fra liste. Tilkoblingen med det høyeste nummeret bak er den du opprettet sist.
 
Du må så fylle inn telefonnummer for ekstern tilkobling, som er *99#. Det er også felt for å fylle inn brukernavn og passord fra operatør, men dette behøves som regel ikke og kan bare stå tomt hvis du ønsker det.
 
Du må så kanskje godta tilkoblingen ved å svare ja på telefonen din. Nå skal du være på nett med mobilen som modem.
 
Med Windows XP
Sørg for at du har aktivert synlig bluetooth på mobilen din. Høyrelikk på Bluetooth-symbolet nederst i høyre hjørne på PC-en og velg å legge til en bluetooth-emhet. Bruk så veiviseren for Bluetooth-enhet og søk på bluetooth-enheter nær deg. Her vil mobilen dukke opp som ny enhet, eller som allerede tilkoblet hvis du tidligere har paret den med pc-en.
 
Velg mobilen din i listen og velg å lage din egen tilgangsnøkkel (kode) for å pare telefonen. Svar deretter ja på spørsmål om du vil tillate tilkobling.
 
Klikk deg så inn på nettverkstilkoblinger under valget Innstillinger i startmenyen. Velg ”Opprett en ny tilkobling” og en veilder starter opp. Velg alternativet ”Koble til internett” og deretter manuelt oppsett og tilkobling via modem/oppringt forbindelse.
 
Velg så modem i listen. Det modemet med det høyeste nummeret bak er det du sist har installert. Gi så tilkoblingen et navn, for eksempel navnet på din operatør. Oppgi så telefonnummeret *99#.
 
Du vil så bli bedt om brukernavn og passord. Dette velger du selv, eller det kan gjerne også stå blankt. Et tilkoblingsvindu kommer opp der du skal velge å ringe opp.
 
Du vil så gjerne få spørsmål på mobilen om å tillate tilkoblingen. Dette må du svare ja på før du kan fullføre veilederen. Nå skal du være tilkoblet internett med mobilen.
 
Med Mac
Sørg for at du har aktivert synlig bluetooth på mobilen din. Trykk på bluetooth-ikonet på datamaskinen og velg ”konfigurer ny enhet”. Velg mobiltelefon under enhetstype, og deretter velger du telefonen din i listen som kommer opp over mobiltelefoner.
 
Du vil så få spørsmål på telefonen om å tillate sammenkoblingen, og du må så taste inn koden som er kommet opp i veilederen på maskinen.
 
Gå videre i veilederen og velg ”Tilgang til internett via mobiltelefonens dataforbindelse. Velg også bruke en direkte forbindelse. Oppgi mobiltelefonnummeret ditt som brukernavn og passord, og GPRS CID-streng er *99#.
 
Modemprosedyre vil variere og kan for eksempel være Nokia  Infrared eller Sony Ericsson Infrared.
 
Avslutt veilederen og klikk på telefonrøret i klokkemenyen og velg ”koble til#. Nå skal du være på nett med mobilen.
 
Med kabel
Det er også mulig å koble til mobiltelefonen via kabel. Da trenger du drivere for kabelen, samt modemdrivere for din mobiltelefon. Du kan installere cd-en du fikk med da du kjøpe mobilen eller laste ned drivere fra produsentens nettside.
 
Deretter følger du de samme trinnene for å opprette en ny internettforbindelse som i forklaringene overfor, avhengig av hva slags operativsystem du bruker.
 
 
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen