GUIDE: Bruk minnepinnen smartere
Guide

Bruk minnepinnen smartere

Ti gode brukertips for deg som har en minnepinne eller tre til overs.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Minnepinne, minnepenn, minneplugg - den kjære USB-enheten har mange navn. Men uansett hva du velger å kalle den er det ingen tvil om populæriteten. Utbredelsen av USB-standarden sørger for at de kan brukes i så å si alle datamaskiner, og med et moderne operativsystem trenger du heller ikke tenke på drivere.

Kombinerer du dette med stadig lavere priser og høyere kapasiteter (om du ønsker kan du i skrivende stund putte en minnepinne på 256 GB i lomma) er den lille USB-dingsen nesten å betrakte som dataverdenes potet - om du da ser bort fra at den ikke kan spises.

De aller fleste bruker den hovedsaklig til å flytte filer mellom forskjellige datamaskiner, men den har også en rekke andre, gode bruksområder. Blant annet disse:

1. Privat arkiv

Å holde visse filer unna snokende hacker-wannabes (les: unger), mistenksomme kjærester og ikke minst fientlige spioner ute etter rikshemmeligheter er ingen smal sak. Men mens filer du har gjemt på harddisken kan finnes og passordbeskyttelser kan knekkes, er det ofte enda enklere å være kreativ med det å fysisk låse inn eller gjemme en minnepinne.

Som ekstra sikring kan du også pakke filene (lagre som zip-arkiv) med passordbeskyttelse før du legger dem på minnepinnen, eller satse på en pinne med innebygd kryptering. Gratisprogramvaren TrueCrypt er også et godt alternativ.

Mer om sikring av filer finner du også i artikkelen Slik holder du dem hemmelig.2. Ekstern backup

Det finnes viktige filer, og så finnes det viktige og uerstattelige filer. Av materiale som hører til sistnevnte kategori tenker vi i hovedsak på digitale bilder, og selv om du kanskje har dem på flere harddisker hjelper dette fint lite dersom kåken brenner ned.

En minnepinne du kan fylle opp og oppbevare hos slekt, venner eller i bankboksen gir deg ekstra sikring. For dette kan du selvsagt også bruke andre medier som DVD-ROM, minnekort og harddisker, men med tanke på størrelse, robusthet og kostnad, samt hvor enkelt det er å legge til nytt innhold, er minnepinner et av de bedre valgene.

Som med forrige punkt kan du også kryptere innholdet dersom du på ingen måte stoler på svigers.

3. Portable programmer

Hvis du ikke har en liten bærbar du kan (eller orker) dra med deg overalt, er det fullt mulig å ha mange av sine vante programmer i såkalt portabel versjon, det vil si at de ikke trenger være installert på en datamaskin for å kjøres. For det aller meste av vanlig programvare som nettlesere, medieavspillere, klienter for e-post og lynmeldinger, kontorapplikasjoner og så videre finnes det slike versjoner. Og disse kan du altså kjøre rett fra en minnepinne.

Av portabel programvare kan du lage din egen samling, men om du ikke helt vet hvor du skal starte er PortableApps.com et godt tips. Du kan lese mer om dette i artikkelen kontor på en pinne.4. Digital verktøykasse

Du trenger ikke være speider for å være "alltid beredt" - alt du trenger for å redde dagen er å passe på at du har med deg riktig programvare på pinnen. Hva du drar med deg vil selvfølgelig være snakk om smak, behag og behov, men er du helt grønn kan vi anbefale deg å starte med noen av disse:
Recuva - redd slettede filer
Partition Wizard - del opp og sett sammen diskpartisjoner 
SIW - alt du trenger vite om PC-en
CCleaner - rens opp i systemet
Revo Uninstaller - fjern gamle programmer
EaseUS Todo Backup - sikkerhetskopiering og kloning av harddisk
Unlocker - bli endelig kvitt den fila
SuperAntiSpyware - bli kvitt spionene
Microsoft Security Essentials - enkel og god antivirus
ZoneAlarm Free - brannmur for den som har eldgammel Windows
Secunia PSI - finn de usikre applikasjonene
Device Doctor - finn riktige drivere
GSpot - sjekk hvilke kodeker du trenger for å spille en mediefil
CloneSpy - finn duplikate filer
WinDirStat - oversikt over harddisken
SoftPerfect Network Scanner - kartlegg nettverket
InSSIDer - kartlegg dine trådløse omgivelser

5. Mer fart med ReadyBoost

For Windows 7 og Vista er det mulig å bruke minnepinnen til å få litt mer futt og fart i systemet ditt - spesielt om du har en PC med litt lite RAM (systemminne). Funksjonen som kalles Windows ReadyBoost sørger nemlig for at deler av minnepinnen kan brukes som et mellomlager for mindre filer, som ellers måtte blitt lest til systemminnet fra harddisken. Og som kjent er harddisken en skikkelig treging i forhold til RAM-en.Nå gir riktinok ikke en minnepinne like god effekt som det ville vært å øke PC-ens mengde av "ekte" minne, men når det gjelder lesing av småfiler kan en minnepinne være mer enn 10 ganger så kjapp som en vanlig harddisk.

Lyst på flere tips?
>>> Her er fem til

Artikkelen er oppdatert. Opprinnelig publisert februar 2010.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen