Bruk av rotverktøy øker

Rotverktøy, fra engelsk "root kit", er blitt et alvorlig sikkerhetsproblem som gjør livet enklere for hackere. De kan brukes på forskjellige måter, men det brukes først og fremst til å skjule spor etter spionprogrammer, datavirus og trojanske hester.

Hva er rotverktøy?

Navnet "root kit" (eller "rootkit") kommer opprinnelig fra UNIX-systemer og er et fellesuttrykk for verktøy som brukes til å skjule spor, slik at ikke administrator oppdager et eventuelt forsøk på innbrudd. Rotverktøy for Windows blir mer og mer vanlig, og brukes gjerne i kombinasjon med bakdører som brukes til å ta kontroll over PCer. De kan skjule andre ondsinnede programmer (malware) på ulike måter, for eksempel ved å foreta endringer i filer, ved å endre Windows registernøkler eller ved å endre aktive prosesser.

Les mer om rotverktøy i Wikipedia.

Hack Defender

Hack Defender (Hackdef) er et godt eksempel på et rotverktøy som brukes av hackere, og som kan brukes til å lage, endre, og skjule ressurser i Windows. Det kan også skjule proxy-tjenester, bakdører og bruk av TCP-og UDP-porter som brukes av hackere for å ta kontrollen over andre PCer.

Fjerne rotverktøy

Det finnes en rekke verktøy som kan brukes til å fjerne rotverktøy. I går fortalte vi om Malicious Software Removal Tool fra Microsoft, som kan oppdage og fjerne Hack Defender.

F-Secure har laget programmet Blacklight for å finne og fjerne rotverktøy. Programmet er foreløpig i betaversjon, men kan lastes ned gratis og prøves i to uker. Blacklight krever Windows 2000, XP eller Server 2003. Vær oppmerksom på at dette er betaversjon av Blacklight og kan derfor være ustabilt.

RootkitRevealer og UnhackMe er alternative programmer som kan brukes til å oppdage rotverktøy.

Kilde: techweb.com

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen