Statsministeren i Etiopia, Meles Zenawi.
Teknofil
Statsministeren i Etiopia, Meles Zenawi. (Bilde: World Economic Forum, CC-NonCommercial-ShareAlike)

Bruk Skype – få 15 års fengsel

Du burde ikke prøve «å skype» i Etiopia.

Ifølge flere utenlandske medier har Etiopia godkjent og innført et forbud mot Skype og liknende IP-telefonitjenester. Den nye loven trådte i kraft 24. mai, men har fått stor internasjonal oppmerksomhet de siste ukene.

Dersom du blir tatt i å bruke Skype på PC-en din eller en bærbar enhet, kan du risikere å måtte tilbringe de neste 15 årene av livet ditt i et etiopisk fengsel, skriver Al Jazeera

Statlig monopol

Den nye lovgivningen er en del av den etiopiske statens strategi for å få alle etiopiske innbyggere til å ta i bruk den statlig drevne teletjenesten Ethio Teleco.

Ethio Teleco kontrollerer all videochatting, e-post, sosiale medier og omtrent alle mulige former for kommunikasjon i Etiopia. Å få innført et forbud mot rivalene fjerner all konkurranse fra markedet for teleselskapet.

Etiopiske myndigheter skal i tillegg kunne inspisere alt utstyr for stemmekommunikasjon som har blitt importert til landet.

– Vi forbyr ikke Skype

En talsperson fra den etiopiske regjeringen påstår derimot overfor BBC at Skype ikke er ulovlig i landet:

– Skype er ikke ulovlig. Det som er ulovlig er å bruke Skype til svindel som å gjennomføre uautoriserte telefonsamtaler. Noen folk kommer til og med fra andre land med sine SIM-kort for å operere ulovlig her. Vi må ha reguleringer, noe som er vanlig i alle land. I alle markeder må du ha lisens.

– Denne loven er for det felles beste, og retten individer har til å kommunisere er beskyttet av grunnloven vår, avslutter den ikke-navngitte talspersonen.

En tidligere Etiopia-korrespondent fra BBC kan likevel fortelle at hennes britiske IP-telefonitjeneste etter hvert ble blokkert av myndighetene. Hun mener at det er hovedsakelig to grunner til at Etiopia forbyr kommunikasjon over nett. Den første grunnen er at nettelefoni er billigere å bruke enn statens teleleverandør, og den andre er at det er vanskeligere for myndighetene å kontrollere en tjeneste som Skype.

Mistillit mot ny teknologi

Ifølge bloggen Transforming Ethiopia var det for noen år siden forbudt å eie en parabolantenne, men at landet i dag svømmer over av dem. Det samme gjelder kredittkort.

Bloggen hevder at dette viser hvilken mistillit den etiopiske staten alltid har hatt mot teknologiske nyvinninger, og at de alltid har hatt behov for å kontrollere en ny ting, uansett hvor harmløs den er.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Det kan derfor hende at Etiopia endrer innstilling i fremtiden, men inntil videre ser det ut til at innbyggerne i landet må belage seg på et monopol.

(Kilder: Al Jazeera, BBC, Transforming Ethiopia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen