Sensoren kan scanne et helt rom i 3D. Den vet nøyaktig hvor bevegelsene oppstår, og hvor hindringene er.
Sensoren kan scanne et helt rom i 3D. Den vet nøyaktig hvor bevegelsene oppstår, og hvor hindringene er. (Bilde: Engadget.com)

Dette nettbrettet er en 3D-scanner

Gir helt nye muligheter for spill og 3D-printere.

Den nye sensoren er så kompakt at den enkelt skal kunne bygges inn i mobile enheter.
Den nye sensoren er så kompakt at den enkelt skal kunne bygges inn i mobile enheter.Foto: Engadget.com

For to år siden puttet både LG og HTC et 3D-kamera inn i hver sin mobiltelefon. Det gikk ikke spesielt bra, og vi har ikke sett 3D-mobiler siden. Løsningen fra israelske PrimeSense kan være neste 3D-løsning ut.

Du har kanskje ikke hørt om PrimeSense før, men det er likevel sannsynlig at du har sett eller hørt om teknologien deres. Dette er nemlig selskapet bak Microsofts Kinect – kontrolleren som kan 3D-scanne stua etter bevegelser.

Les også: Duell mellom 3D-mobilene Optimus 3D og Evo 3D

Heftige muligheter i utvidet virkelighet

Selskapet har brukt de siste månedene på å vise frem sin nyeste sensor, som har fått navnet Capri. Under den pågående konferansen Google IO blir sensoren demonstrert sammen med nettbrettet Nexus 10 (Engadget.com).

En 3D-sensor på et nettbrett åpner for ganske spektakulære nye ting. I dag har vi allerede utvidet virkelighet (Augmentet Reality), der sensorer i mobilen eller nettbrettet kan plassere ting sånn noenlunde riktig i et bilde fra kameralinsen.

Med en 3D-sensor vet programvaren presist hvor hindringer eller vegger er, og hvor gulvet eller bakken er, i bildet. Dermed kan plasseringen av ekstra informasjon i bildet bli langt mer nøyaktig.

En 3D-scanner til 3D-printeren din?

Programvaren PrimeSense viste frem skal også kunne brukes til å 3D-scanne objekter med avvik på under én millimeter. I praksis åpner det for at du på en enkel måte kan scanne en stol – og skrive den ut igjen på 3D-printeren, som du har om noen år.

Se videodemonstrasjonen hos Engadget.com

En rekke nye sensorer er på vei inn i nettbrett og mobiler for tiden. Foreløpig er de nyeste teknologiene en form for sonar som registrerer bevegelser, svært følsomme berøringsskjermer som fanger opp fingre i luften eller inni hansker og bruk av kamera til å fange opp sveipebevegelser foran skjermen, såkalte gestures.

Vi regner med at PrimeSense-teknologien fort kan bli aktuell også for denne typen bruk.

Les også: Dette nettbrettet har sonar

(Kilde: engadget.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen