TEST: Bruk 3D til å spille delt fullskjerm

Test Bruk 3D til å spille delt fullskjerm

– Endelig er to-spiller kult

Trodde du at 3D på TV-en ikke kunne brukes til noe? Tro om igjen.

Har du nettopp kjøpt deg en ny TV som har støtte for passiv 3D? Nå kan du få en helt ny opplevelse neste gang du spiller med delt skjerm (split screen).

For med en del flatskjermer kan du nemlig bruke 3D-funksjonen i TV-en til å spille tospiller i fullskjerm – på samme TV. Ja, du leste riktig. Med riktig type "3D-briller" kan du og en kompis spille sammen og se hvert deres skjermbilde i full størrelse.

Dette trenger du

LG LW550W
LG LW550W
Passive 3D-briller fra LG.
Passive 3D-briller fra LG.
Aktive 3D-briller fra Philips.
Aktive 3D-briller fra Philips.

Først og fremst trenger du en TV som har passiv 3D-teknologi, som for eksempel LG LW550/LW650, Philips 7606 eller Toshiba VL863. Alternativt kan du gå for en TV med aktiv 3D-teknologi som støtter tospillermodus i fullskjerm. I skrivende stund er det kun Philips 9706 blant de aktive 3D-TV-ene som støtter dette.

Har du en TV med passiv 3D, trenger du tilpassede briller for å spille med delt skjerm. Disse brillene har normalt to glass med ulik polarisering. Når du skal se film på en passiv TV, bruker du vanlige briller med ulik polarisering på hvert glass. Men når du skal spille to stykker på samme skjerm, må brillene du bruker ha samme polarisering på begge glassene. Det vil si at en av spillerne må ha to horisontalt polariserte glass, mens spiller nummer to trenger vertikalt polariserte glass. Slike "spillebriller" kan du enten kjøpe ferdig tilpasset, eller lage selv.

På egen risiko kan du ta ut det høyre glasset fra en brille, og bytte dette med det venstre fra den andre. Da skal du ende opp med en brille med to venstreglass, mens den andre brillen har to høyreglass. Det er viktig at du ikke snur glasset når du bytter de. Om du vender glasset slik at flaten som pekte mot deg originalt, blir pekende fra deg, vil du kunne få feil farger på skjermen når du tar de i bruk. Du må også beskjære litt av kantene på glasset, for de passer som regel ikke hundre prosent i rammen når du bytter.

Har du den aktive TV-en Philips 9706, må du kjøpe selskapets nyeste 3D-briller, PTA516. De har en egen knapp på innsiden av brillen der du kan velger mellom spiller en og to.

Tilslutt trenger du en spillkonsoll. Og nei, den trenger ikke å støtte for spill i 3D. Eneste kriteriet som må oppfylles er at spillet kan spilles med delt skjerm (split screen). Vi brukte en Playstation 3 i vår test.

Slik fungerer det

Velg riktig format på LG.
Velg riktig format på LG.
Velg Spill for to personer på Philips 9706.
Velg Spill for to personer på Philips 9706.

Når du starter et spill med delt skjerm, må du trykke deg inn i 3D-menyen til TV-en. For eksempel på LGs TV-er har fjernkontrollen en egen 3D-knapp. Under 3D-menyen får du flere valg, og her gjelder det å velge riktig format. Er tospillerbildet splittet vertikalt, skal du velge Side ved side-formatet i 3D-menyen. Om skjermbildet er splittet motsatt, altså horisontalt, skal du velge Over og under-formatet.

Når du velger riktig format vil du få et bilde som minner litt om et 3D-bildet, der bildet fra begge spillerne er lagt over hverandre. Setter du på deg 3D-brillene vil bildet du skal se på bli riktig skilt ut fra det andre. For brillenes jobb er å sperre bildet til den andre spilleren og motsatt. Da sitter du igjen med to 2D-bilder, et til hver spiller.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen