Broken Trail

De snille er uendelig snille og de slemme er forferdelig slemme i den kanadiske westernminiserien "Broken Trail". Vi følger Print Ritter og nevøen Tom Harte spilt av Robert Duvall og Thomas Haden Church. Våre to helter er tause, gode og staute cowboyer på vei gjennom Canada med en flokk hester som skal selges til den engelske hæren. På sin ferd møter de flere andre, noen får bli med mens andre må bøte med livet. Filmen blir dermed en roadmovie i westernformat.

Se større versjon og flere bilder
En av de som er uendelig snille i "Broken Trail".

Brokete forsamling

Ritter og Church blir noe motvillig beskyttere for fem kinesiske kvinner som bringes gjennom landet av den motbydelige Billy Fender (James Russo) som skal selge dem til et bordell. De støter også på en felespiller som er på reise i Vesten, en kinesisk mann og en godhjertet prostituert kvinne. Denne tilfeldig sammenraskede gjengen blir etter hvert som en familie for hverandre på tross av store kulturforskjeller.

Det er ingen ting å si på skuespillerprestasjonene, men vi kommer ikke under huden på personene, til det blir karakterene for endimensjonale. Både de to hovedrolleinnehaverne og skuespillerne i flere av birollene gjør en helstøpt innsats, så dette har nok mer å gjøre med manus og regi enn skuespillernes innsats.

Sterke kvinneskjebner

”Broken Trail” gir oss et kjærkomment fokus på kvinneskjebner i det ville Vesten. Historien om unge kinesiske kvinner som selges fra Kina til prostitusjon i den nye verden er ikke fortalt mange ganger, om noen. Her får vi se at trafficking faktisk ikke er en ny oppfinnelse. Dette er en interessant vinkling som det kunne vært gjort mer ut av.

Se større versjon og flere bilder
Ikke stereotyp fremstilling av de kinesiske kvinnene.

Kinesere blir ofte fremstilt veldig stereotypt i westernfilmer, men ikke her. I ”Broken Trail” får vi et innblikk i den ublide skjebnen og kultursjokket disse kvinnene får. De kinesiske jentene er ulike og vi får se litt av deres personligheter. Vi får møte den smarte og handlekraftige Ghee Moon (Jadyn Wong), den sjenerte og omsorgsfulle Sun Foy (Gwendoline Yeo) og den plagede Ye Fung (Olivia Cheng). Men vi kunne nok ønske at filmen dvelte mer ved disse flotte damene.

Historisk detaljert

Detaljene og hovedplottet skal være historisk korrekte, og det er virkelig en form for forsiktig realisme her. Det barske livet og lovløsheten skildres da også til tider svært godt. Detaljer som kostymer og kullisser er flotte. En historisk episode som imidlertid virker helt unødvendig må allikevel trekkes fram. Følgets voldsomme møte med ”Smallpox Bill”, som solgte koppeinfiserte tepper til indianere, blir en smule søkt fordi det ikke er godt nok integrert i resten av handlingen.

Broken Trail

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen