Test

Brokeback Mountain

Jack Twist (Jake Gyllenhaal) og Ennis Del Mar (Heath Ledger) møtes tilfeldig en sommer hvor de begge søker jobb som gjetere hos arbeidsformannen Joe Aguirre. Året er 1963 og vi befinner oss i de vakre fjellområdene sør i USA, i cowboyenes land.

Jack og Ennis skal tilbringe sommeren på Brokeback-fjellet. Der er deres oppgave å se til at prærieulver og tyver holder seg borte fra den store hjorden de har ansvaret for. Jack skal sove på fjellet med sauene og vokte dem dag og natt. Ennis slår leir litt lenger nede i dalen. Her passer han hestene og ser til at Jack får i seg mat og til tider litt søvn. De to guttene er strake motsetningen av hverandre. Jack er den utadvendte "villbassen" mens Ennis er rolig og innesluttet. Sammen lever de tett innpå hverandre totalt avskåret fra sivilisasjonen. Ut over sommeren utvikler de to et nært og varmt vennskap som etter hvert gjør dem veldig knyttet til hverandre.

Varierende modus

Når sommeren er over reiser de hver til sitt. Ennis for å gifte seg med sin elskede Alma (Michelle Williams) mens Jack drar sørover til Texas for å fortsette sitt liv som rodeorytter. Ennis får i løpet av de neste årene sin egen lille ranch, og han blir også pappa til to små jenter. Jack gifter seg med rikmannsdatter og rodeorytter Lureen (Anne Hathaway) og får en sønn. Filmen går her over i et nytt modus hvor vi følger de to i sine separate liv på hver sin kant av landet.

Alternativ tekst mangler
Tvangsekteskap? Foto: Sandrew Metronome Norge

Det går fire år før de tør å kontakte hverandre for å møtes igjen. Lengselen de føler nå er så intens at de ikke lenger klarer å holde avstanden. På tross av at de begge har koner og barn på hver sin kant, er kjærligheten og vennskapet mellom dem større og viktigere enn alt annet.

Vakkert vilt og varmt

"Brokeback Mountain" er en nydelig filmatisk opplevelse. Bildene som blir presentert fra de mektige fjellene, de dype dalene og de kraftige elvene er fantastiske. Filmen viser naturlig og uretusjert vill og vakker natur. Plassering av elementer i bildene er også gjort på en bemerkelsesverdig flott måte. Denne filmen er en nydelig fotografisk opplevelse, som anbefales på det varmeste. Farger og form er alt nøye gjennomtenkt og en fryd for øyet.

Filmen presenterer en varm og flott humor. Den viser to barske gutter på vei til å bli menn. På den ene siden herlig barnlige, på den andre siden voksne og reflekterte. Jack og Ennis blir fremstilt på en nydelig lekende og naiv måte. Filmen er ikke humoristisk, men likevel morsom, fordi den inviterer til gjenkjennelse og forståelse.

Lydmessig har denne filmen et vakkert gjennomgangstema. En og samme melodi brukes flere steder, oftest når Jack og Ennis er sammen. Denne konsekvente bruken av en hovedmelodi er ren og enkel samtidig som den viser til en lydmessig selvsikkerhet.

Herlig men vågal

"Brokeback Mountain" er en nydelig filmatisering av en sterk historie. Den presenterer et homofilt forhold som må hemmeligholdes. Filmen er ærlig og direkte. At dette kan bli for sterk kost for noen er forståelig. Enkelte vil gjerne mene at filmen balanserer på en tynn linje mellom det akseptable og forkastelige. Ikke fordi temaet er forkastelig, men fordi mange nok ikke er klar for en slik historie fra Hollywood.

Filmen flørter også tydelig i de første tretti minuttene med publikum, og utstråler en herlig sjarm som kan få enhver kvinne til å drømmer seg til "Brokeback Mountain". At denne gjenkjennelsen og invitasjonen så blir brutt er muligens en årsak til at flere vil sitte igjen med et variert og mulig dårlig inntrykk av denne filmen.

Konklusjon

Til tider kan "Brokeback Mountain" føles noe langtekkelig. Filmen er likevel ikke kjedelig og overrasker til stadighet med nye og spennende vendinger. Dette er en film som tar opp et alvorlig tema samtidig som den klarer på en finurlig måte å holde den herlige naive humoren. Dette er absolutt en film å anbefale, en filmatisk opplevelse av de sjeldne, full av varme og humor.

Brokeback Mountain   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen