Britisk politi ble angrende synder

Britisk politi ble angrende synder

Amatørfotograf kan ha fått erstatning etter å ha blitt arrestert for julefotografering.

Den britiske amatørfotografen Robert Patefield skal nå ha blitt tilbudt en erstatningssum fra politiet i Lancashire etter en angivelig urettmessig arrestasjon i desember 2009. Dette melder det britiske “Amateur Photographer”.

Fotografen ble arrestert av politiet etter å ha fotografert et julearrangement i Accrington, og opptrådte i følge politiet mistenkelig. Patefield sa han ble arrestert og holdt i varetekt i åtte timer etter å ha nektet å oppgi personalia. Alt han hadde fotografert var “en julenisse, et korps og kostymekledte folk”.

Etter denne hendelsen valgte Patefield å ta ut et sivilt søksmål mot det lokale politiet i Lancashire.

Saken vakte stor oppmerksomhet, mye fordi Patefield filmet hele hendelsen og videresendte videoen til den britiske avisa the Guardian, som la den ut i sin helhet på nett.

Les mer om amatørfotografer verden over som stadig stadig “møter motstand fra hissige politifolk”.

Fotograferte en julenisse
En talskvinne for politiet i Lancashire uttalte i 2010 at fotografen hadde opptrådt “uanstendig”, mens Patefield selv mente ingen hadde følt seg støtt av fotograferingen.

Patefield sa at han og en annen fotograf hadde blitt avhørt av politibetjenter som ramset opp anti-terrorlovgivning på stedet.

Politiet i England har i likhet med sine kolleger flere andre steder i verden blitt mer var på offentlig fotografering. Foto: iStock
Politiet i England har i likhet med sine kolleger flere andre steder i verden blitt mer var på offentlig fotografering. Foto: iStock

“Amateur Photographer” mente i september 2011 at et mulig utfall av saken var et forlik til fordel for Patefield, og skal vi tro fotografen selv, er det nettopp det som nå har skjedd.

Fra politiets kilde vil ingen kommentere det påståtte utfallet, men en talskvinne uttalte den 29. desember i fjor at “dersom et forlik har vært forhandlet om, må forliket aksepteres og mottas før politiet kan kommentere det”.

Les også: “Sandnes-mann arrestert etter å ha tatt bilder av politiet”.

Mistenkelige fotografer
Denne episoden er ikke unik, og de siste årene har det blitt rapportert om flere hendelser hvor fotografer, spesielt i USA og England, har blitt konfrontert av politi som henviser til anti-terrorlovgining. Dette til tross for at fotograferingen har skjedd på offentlige steder.

Etter en lignende episode hvor amatørfotografen Leslie Cheyne ble arrestert for å ha tatt bilder av båter i Cleveland, USA, ble politiet beskyldt for å være hardhendte og paranoide. Dette resulterte i et samarbeid mellom Cleveland College of Arts & Design og det lokale politiet, for å bedre kunne opplyse fotografer om hva mistenkelig atferd var.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen