De ofret sine førstefødte barn for gratis WiFi
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

De ofret sine førstefødte barn for gratis WiFi

Leser du igjennom brukervilkårene?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

«Trykk her for å bekrefte at du har lest brukervilkårene» er en beskjed mange på nettet såvidt gidder å lese, før de trykker seg videre.

Kanskje det er fordi vi tenker at vilkårene ikke kan være så ille, eller fordi vi rett og slett ikke gidder å lese igjennom ørten sider med kronglete skrevet lovtekst. 

Skremmende resultat

I et forsøk på å demonstrere akkurat hvor lite folk bryr seg om brukervilkår, slo sikkerhetsselskapet F-Secure seg sammen med den internasjonale politiavdelingen Europol, skriver The Guardian. Midt i hjertet av London satte de opp et trådløst nettverk, som tilfeldige personer kunne bruke hvis de godkjente noen tilsynelatende ufarlige vilkår. 

Avtalen inneholdt imidlertid en liten snutt kalt Herodes-klausulen, hvor de som signerte ga fra seg eierskapet til sitt førstefødte barn for evig og alltid. Herodes den store var for øvrig en klientkonge i det romerske kongeriket, kjent for å drepe både barn og familiemedlemmer. Dette burde nok ha fått et par varselbjeller til å ringe hos de som koblet seg til WiFi-nettverket, men slik ble det ei. 

Seks personer skal ha akseptert avtalen i løpet av den korte stunden WiFi-ruteren var satt opp. F-Secure lover at de ikke vil håndheve avtalen: 

- Siden dette var et eksperiment vil vi returnere barnet til foreldrene sine, skriver selskapet i rapporten sin.

Vanskelig problemstilling

Selv om undersøkelsen viser at veldig få brukere leser vilkårene de godkjenner, spørs det hvor mye som blir gjort med problemet. Noen selskaper er hyggelige og oppsummerer vilkårene i kortform, og lar spesielt interesserte brukere lese hele avtalen. Det skjer imidlertid svært sjeldent, og de fleste vilkår på nettet blir presentert som en vegg av tekst.

Hva tror du kan være en god løsning på problemet? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Google er i hvert fall ærlige i sine brukervilkår: 
-- Vi skanner e-posten din for å gi deg relevant reklame »

(Kilde: The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen