Britene slår oss på 3G

Selv om 3G-nettet har lovet oss raskere internetthastighet på mobilen og videosamtaler, er fortsatt salget av 3G-telefoner lavt. Europeere flest kjøper seg fortsatt 2G-telefoner, men i Storbritannia og Italia tar flere mennesker enn gjennomsnittet skrittet over i 3G-verdenen.

En rapport fra analyseselskapet Forrester spår at omtrent 61 prosent av alle europeere vil bruke 3G-telefoner innen 2010. Til da vil GPRS-baserte telefoner være dominerende på markedet. Årsaken til at dette skal gå så tregt skal være at mobiloperatørene foreløpig ikke er interessert i å bruke mye penger på å bytte ut alle sine 2G-telefoner med 3G-telefoner. Siden de billigste 3G-telefonene fortsatt er relativt mye dyrere enn de billigste 2G-telefonene, vil dette føre til at operatøren enten må ta på seg å betale mer av telefonen, eller at prisen på sponsede telefoner vil stige.

Niek van Veen, rapportens forfatter, sier at 3G vil få en naturlig utbredelse etter hvert. – Den gjennomsnittlige europeer bytter telefon annethvert år. En som kjøpte seg ny telefon før jul, kjøpte sannsynligvis en GPRS-telefon. Når den samme personen skal kjøpe seg ny telefon om to år, er det mer sannsynlig at han eller hun kjøper seg en UMTS-telefon.

Storbritannia og Italia er de to europeiske landene som kjappest tar i bruk den nye 3G-teknologien. Når Europa i 2010 som helhet vil ha en gjennomsnittlig 3G-utbredelse på 61 prosent, vil 68 prosent av italienske og britiske mobilbrukere bruke en 3G-telefon. Rapporten gir mobiloperatøren 3, som har satset tungt i begge landene, mye av æren for utbredelsen av 3G i de to landene.

En annen grunn til økningen i 3G-telefoner er britene og italienrnes forkjærlighet for ny teknologi. De bruker mobiltelefonen som et statussymbol. – I Storbritannia liker folk fancy telefoner og å ha de siste teknologiene. Landet er ledende i å adoptere nye og avanserte tjenester, skriver van Veen.

Det er likevel forventet at mobile nettjenester ikke kommer til å tjene på at folk får raskere internettforbindelser på mobilen. Forrester skriver at bare 21 prosent av europeerne i dag bruker mobile nettjenester som WAP. Dette tallet tror analyseselskapet vil stagnere på rundt 50 prosent ved sluttet av tiåret.

(Kilder: ZDNet.co.uk, Silicon.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen