Britene trapper opp piratkrigen
(Bilde: Shutterstock)

Britene trapper opp piratkrigen

Nå er det proxynettstedene som for alvor har kommet i skuddlinjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter årevis med lobbyering og rettssaker mot privatpersoner, nettilbydere og statsmakter har antipiratorganisasjoner etter hvert klart å gjøre blokkering av nettadresser til en utbredt praksis. Storbritannia var tidlig ute, og sperringen av berømte og beryktede The Pirate Bay kom i fjor høst til Norge også.

For britene, som jo har noen års erfaring med dette, har dog slik blokkering ikke hatt nevneverdig effekt på det lovlige salget.

Én av grunnene til dette er at det er enkelt å komme rundt sperren, eksempelvis ved hjelp av et VPN (Virtuelt Privat Nettverk), som jo enkelt kan rute nettrafikken gjennom et annet land som ikke har sperret for nettopp dette nettstedet.

Vi finner den beste VPN-tilbyderen for surfing og amerikansk Netflix >>>

En annen mulighet er å gå via såkalte proxynettsteder, som lar brukeren «gå rundt» sperrene. Dette har naturlig nok ført til en oppblomstring i bruken av nettopp slike tjenester.

Tok ned 80 nettsteder

Rettighetsinnehaverne i Storbritannia står dog fritt til å blokkere nye nettadresser så lenge disse adressene gir tilgang til allerede blokkert innhold, og det har de nå også begynt å benytte seg av.

Bare denne uken ble over åtti nettadresser satt opp på sperrelistene. Mange av disse er underdomener av den stadig mer populære tjenesten unblocked.li, som på kort tid har seilt opp til å være blant de 150 mest besøkte nettstedene i Storbritannia.

Krigen – eller kanskje snarere «katt og mus»-leken – mellom pirater og opphavsrettsinnehavere fortsetter altså ufortrødent, der piratene ligger det sedvanlige skrittet foran.

Automatisert bytteprosess

– Vi har flere domener klare dersom unblocked.li blir blokkert, kunne en representant for nettstedet fortelle TorrentFreak.

Interessant nok har unblocked.li nå også nettopp flyttet over til unblocked.red, og et slikt bytte skal visstnok være uproblematisk.

– Vi lanserer et nytt domene straks vi får nok klager over at nettstedet ikke laster eller er blokkert. Det er en ganske enkel oppgave nå ettersom vi har automatisert flyttingen til nye domener, kunne unblocked.lis representant fortelle videre.

Svenskene slipper unna:
Nettleverandører slipper å blokkere piratnettsteder >>>

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen