Test

Brev Fra Iwo Jima

"Brev Fra Iwo Jima" begynner på omtrent samme tidspunkt som "Flags Of Our Fathers", noen måneder før slaget finner sted. Vi følger blant andre øyas øverstkommanderende, den intelligente og rettskafne general Tadamichi Kuribayashi (spilt av Ken Watanabe, "Batman Begins" og "The Last Samurai"), den krigstrette bakeren Saigo (spilt av pop-idolet Kazunari Ninomiya), militærpolitimannen Shimizu (Ryo Kase) som ble sendt til øya som straff, og den karismatiske gentlemansoffiseren Baron Nishi (Tsuyoshi Ihara).

Øverstkommanderende general Kuribayashi (Ken Watanabe) inspiserer øya han skal forsvare
Øverstkommanderende general Kuribayashi (Ken Watanabe) inspiserer øya han skal forsvare

Holde stand

General Kuribayashi har ikke bare svært begrensede midler til forsvaret av Iwo Jima, han må også kjempe mot feilaktig informasjon fra det totalitære regimet hjemme. I tillegg kommer den tradisjonelle japanske tanken om ære, som sier at soldater skal kjempe ærefullt og dø for egen hånd om de mislykkes. Kuribayashi har ingen lett oppgave, men er taktisk kreativ og lager kampstillinger inne i fjellet for å kunne holde stand lengst mulig mot de tallmessig overlegne amerikanske styrkene.

Gjennom ulike situasjoner og tilbakeblikk, støter rollefigurene på hverandre og lærer hverandre å kjenne, og slik får publikum vite mer om dem og deres bakgrunn. Klisjébildet av japanske soldater som fanatiske, banzai-brølende kvasi-samuraier som er villige til å gjøre alt for å opprettholde bushido (den japanske krigerkodeksen) blir dermed rasert. Soldatene fremstår som like menneskelige og med de samme håp og drømmene som deres amerikanske motstykker.

Militærpolitimannen Shimizu dras, som mange andre soldater, mellom pliktfølelse og samvittighet
Militærpolitimannen Shimizu dras, som mange andre soldater, mellom pliktfølelse og samvittighet

Hudløs desperasjon

Handlingen blir knugende dyster etter hvert som de japanske styrkenes situasjon blir mer og mer håpløs, og rollefigurene nærmest hudløse i desperasjonen som oppstår. Skuespillerne gjør en formidabel innsats i de krevende rollene. Spesielt Kazunori Ninomiya, som i begynnelsen virker som en klagende skolegutt, og Ryo Kase i sin rolle som den usympatiske Shimizu, gir sterke portretter. Et par av rollefigurene blir likevel for endimensjonale, for vi får enten ikke vite noe om dem i det hele tatt, eller så får vi vite for lite til å kunne forstå dem. Eastwood ymter også om at ikke alle de amerikanske soldatene var så snille og greie som de blir fremstilt på film, og det er modig gjort.

Visuelt er "Brev Fra Iwo Jima" overraskende nøktern, cinematografien tilbakeholden og settene relativt enkle. Rekvisittene og kostymene har likevel mange flotte detaljer og ser helt tidsriktige ut. Musikken er enkel og sørgmodig til krigsfilm å være, med et vakkert, minimalistisk tema som snor seg gjennom hele filmen.

Konklusjon

"Brev Fra Iwo Jima" er like mye dramafilm som krigsfilm, og prøver å formidle den samme menneskeligheten og etiske bevisstheten som de gamle japanske mesterne gjorde i sine filmer. Skuespillerne gjør en fantastisk innsats i krevende roller, og får karakterene sine til å bli levende mennesker med håp og drømmer, til tross for enkelte endimensjonale innslag. Form er perfekt tilpasset innhold, og visuelt sett er filmen like nøktern og realistisk som handlingen. Likevel må man lure på hva en av de japanske mesterregissørene, som Akira Kurosawa, Yasujiro Ozu eller Hirokazu Kore-Eda, hadde fått ut av et tema som dette. Clint Eastwood når ennå ikke helt dit opp.

Letters from Iwo Jima   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen