Brenselceller i medvind

Tanken bak brenselcellen oppstod da forskere fant ut at det måtte være en mye bedre måte å unytte elektrisk energi på. Brennsellcellen tilbyr nemlig to delikate fordeler. Den ene er effektivitet, som betyr noe så enkelt som å utnytte maksimalt av det tilførte. Den andre er forurensing, hvilket betyr at den ikke er basert på giftige stoffer som kadmium.

Fra det ene skrivebordet til det andre, fant forskerne ved Medis Technologies Ltd ut at dette også kunne brukes innen mobilens verden. Bruken av denne type teknologi ville gi brukernes batterier lengre levetid, samtidig som miljøet ville bli mindre utsatt for de farlige stoffene i mange batterier.

Brenselscellene skulle hovedsakelig drives av metanol. Faren ved bruk av denne type drivstoff er at den er svært lett antennelig allerede ved 10,5°C. Dessuten er det ikke mulig å lade cellen ved å koble en ledning til stikkontakten. Problemstillinger som dette har gjort at de fleste prosjekter som går ut på å utstyre mobiltelefoner med brencelceller har blitt lagt på is.

Noen forskere har imidlertid tatt skrittet videre og kommet opp med en ny måte å utnytte brencelceller på. Denne gangen skal de bruke brenselcellene til å lade vanlige batterier. Dette gjelder batterier for både mobiltelefoner, PDA'er og andre håndholdte enheter. Det ventes allerede en demonstrasjon 16 mars i New York.

Laderen kommer til å sette ny standard. Produktet har fått navnet Power Pack. Ifølge firmaets formann, Robert Lifton, skal laderen kunne forsyne batteriet med opptil fem fulle oppladninger. Laderen består av kun èn brennsellscelle. Den kjemiske sammensetningen som utgjør drivstoffet er også ny. Drivstoffet antenner ved 232°C, dermed er det heller ingen driftfare for vanlige brukere.

Power Pack kommer til koste rundt hundrelappen, noe som er vel investerte kroner hvis man skal ut på fottur i ødemarken og dermed ikke har tilgang til strømuttak. Medis Technologies Ltd planlegger også å utvikle en lader som kan fylles på ny. Denne er ventet i andre halvdel av neste år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen