Bredskjermene blir bredere

Ikke senere enn at de aller fleste har fått byttet ut sin store, tykke bilderørs-TV i 4:3-format med en lekker 16:9-formats LCD-skjerm, kommer hva Philips kaller fremtiden bankende på døren.

Cinemascope, 21:9-format, eller ultra-bredskjerm om du vil, er en ekstra bred skjermtype som skal passe perfekt til filmene som blir vist på kino.

Cinema 21:9 er verdens første TV produsert i dette formatet. Rent bortsett fra det faktum at den er veldig bred, skiller den seg ikke nevneverdig ut fra en vanlig LCD-skjerm. Philips mener derimot at man må ha en slik skjerm i stuen for virkelig å kunne skryte av å ha et skikkelig hjemmekino.

Som på kino

Når man sitter i kinosalen fyller bildet omtrent hele synsfeltet. Det har seg nemlig slik at synet vårt matcher 21:9 bredde:høyde-forholdet mye bedre enn det gamle 4:3-formatet, og det nyere 16:9-formatet.

Det er heller tvilsomt at det er på tide å kaste ut det gamle fjernsynet sånn helt uten videre, da denne TV-en nok kun vil nå fram i et svært begrenset nisje-marked. Mange vanlige TV-sendinger er fremdeles i det gode, gamle academy-formatet (4:3), og med et slikt bilde på en ultrabred flatskjerm, vil kun halve bildeflaten benyttes. Ganske upraktisk, tør vi påstå.

Har vi hørt dette før?

Diskusjonen om bredformat hadde noe i stua å gjøre kom også opp når 16:9-formatet, eller widescreen som de fleste kaller det, kom på banen. Vi tar for gitt at alle nye TV-er er produsert med disse forholdene. Argumentene var de samme, bedre tilpasning for film i hjemmet.

Dersom denne TV-en vinner et større publikum, kan vi ikke regne med annet enn at andre produsenter følger etter. Dette kan være starten på en ørliten revolusjon på hjemmekino-fronten!

Philips Cinama 21:9, som kommer en gang i løpet av våren, får Ambilight, slik at skjermen lyser opp veggen rundt bilderammen. Den er foreløpig kun ventet i én størrelse, 56 tommer, men flere detaljer om skjermen kommer i løpet av februar. Pris er enda ikke kjent.

(Kilde: Philips pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen