Bredere bredbånd til alle

Det er Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet som presenterte den nye bredbåndsrapporten på en pressekonferanse fredag.

Nesten hundre prosent

Statsråd Heidi Grande Røys startet presentasjonen med å påpeke at vi i dag har svært god bredbåndsdekning her til lands, 99,9 prosent av den norske befolkningen har mulighet til å koble seg på nett med minst 640 kbit i sekundet.

Det tilsvarer 2 800 norske husstander som ikke har bredbåndsmuligheter. Men 640 kbps er jo ikke all verden til hastighet, og regjeringen setter i disse valgkampdager fokus på utbygging av enda bredere bredbånd.

Underholdning er driveren
Også kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa var til stede, og pekte på nødvendigheten av å sikre høyhastighets bredbånd til distriktene slik at folk kan jobbe avstandsuavhengig og gi en reell valgfrihet i valg av bosted.

Det er flere premisser som ligger til grunn for rapporten, blant annet at utbyggingen skal være markedsdrevet og teknologinøytral. Det betyr at både fiber, kobber og mobile teknologier skal være med i vurderingen for å nå målet om bredere bredbånd.

- I dag ser vi at e-post, netthandel, nettbank, nyhetslesing, sosiale medier, Youtube og web-TV er områdene nordmenn bruker mest tid på. Men vi ser også at stadig flere benytter seg av filmstreaming og flytter TV-seingen over på nett. Vi tror at vanlig TV-titting, gjerne i HD, vil være den primære driveren for høyere kapasitet, sier Ragnar Kårhus, sjef for Telenor Norge.

Han peker på at vi nå også vil være på nett, uavhengig om vi sitter hjemme i stuen eller i parken, og at det driver utviklingen av mobilt bredbånd.

Også Per Morten Hoff fra IKT Norge ser viktigheten av mobilt bredbånd, og maner regjeringen til å tildele de nye frekvensene til dette, ikke til å gi nordmenn flere TV-kanaler, slik at utbyggingen av fjerde generasjons mobilnett kan starte.

100 megabit?
Så hvor bredt skal bredbåndet nå bli? Arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten kommer med ulike anbefalinger regjeringen må ta stilling til. Første variant er en kombinasjon av utbygging av mobilt bredbånd, med en minimumshastighet på åtte mbps opp og én mbps ned, og fast bredbånd. Her anbefales minste hastighet å ligge mellom fem og ti mbps. Det vil koste det offentlige 14 milliarder kroner, har gruppen regnet ut.

En annen variant skuler til Finland, der regjeringen har satt som mål å gi alle som ligger under to kilometer fra en basestasjon 100 mbps både opp og ned. Røys peker på at det vil gi uønskede geografiske forskjeller, og prislappen blir også dyrere – 28 milliarder må det offentlige ut med for å nå dette målet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen