Bredbånd via kabel-TV tar av

Siden 2. kvartal i fjor har 6 prosent flere fått bredbånd inn i huset. Dermed kan 73 prosent nå surfe via raske linjer, forteller Statistisk sentralbyrå (SSB) som i dag la fram sin siste IKT-statistikk. Den forteller om vekst på noen områder, men også om stagnasjon i PC-bruken og netthandelen, og mindre enn forventet vekst for mobilt bredbånd.

Bruker fortsatt modem
Fortsatt har 3 prosent Internett-tilkobling via tradisjonelt, tregt modem, mens 3 prosent bruker ISDN. 1 prosent har mobilt bredbånd som eneste Internett-tilkobling. Totalt har 84 prosent av husstandene Internett-tilgang, og 26 prosent har også muligheten til å koble seg opp med WAP eller GPRS på mobilen.

Bredbånd via kabel-TV
Bredbånd via kabel-TV er den teknologien som vokser raskest. Andelen økte fra 10 prosent i 2007, til 17 prosent i 2008. Mobilt bredbånd har derimot ikke tatt av. Bare 5 prosent av befolkningen bruker det.

PC, bredbånd, Internett og bredbåndstelefon er vanligst i barnefamilier. (Ill: Statistisk Sentralbyrå)

Nettbruken øker svakt
92 prosent av internettbrukerne sender og mottar e-post, mot 89 prosent for et år siden. Nedlasting av programvare har økt til 47 prosent. 81 prosent har brukt offentlige nettsider for å finne informasjon eller til å sende inn offentlige skjemaer.

Mindre netthandel
Netthandelen har imidlertid stagnert. 63 prosent av befolkningen har i år kjøpt varer og tjenester på nett. Det er like mange som i fjor.

Halvparten av de som har bredbåndstelefon, sier at den helt eller delvis har erstattet mobiltelefon, fasttelefon eller e-post. En fjerdedel mener at nettaviser i stor grad erstatter papiraviser, og ytterligere 43 prosent at de gjør det til en viss grad.

Netthandelen stagnerer, selv om en større andel bestiller reiser på nett. (Ill: Statistisk Sentralbyrå)

De unge er ivrigst
I aldersgruppen 16-24 år har 91 prosent brukt MSN, 59 prosent har chattet, 51 prosent har lest andres weblogger, mens 18 prosent har laget sin egen weblogg. Nær halvparten av dem har hørt på nettradio, sett på nett-TV eller lastet ned musikk og film. 22 prosent har betalt for nedlastingen.

PC-bruken flater ut
Veksten i PC-bruken flater ut i Norge. 90 prosent har brukt PC de siste tre månedene, og det er like mange som i fjor. 75 prosent bruker PC daglig eller nesten hver dag. PC-bruken er fortsatt vanligst blant menn, og blant de med høy utdanning. 83 prosent av de under 45 år bruker PC daglig, men bare 28 prosent av de mellom 65 og 74 år.

Mobilen tar over
Til tross for beskjedent bruk av mobilt bredbånd, utfordrer mobilen PC-en på stadig flere områder: Halvparten av befolkningen har brukt mobilen til å sende bilder eller video, 22 prosent har søkt på Internett, 12 prosent har lest e-post, og 8 prosent har brukt mobilen som betalingsterminal, forteller Statistisk sentralbyrås ferske IKT-statistikk.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen