Bred enighet om nøytralt nett
Teknofil

Bred enighet om nøytralt nett

Post- og teletilsynet (PT) kommer i dag med en gladmelding til norske nettbrukere. De har fått samlet bransjen for å sikre nettets nøytralitet.

Vil unngå eksklusive nettpakker
PT melder at de har klart å samle nettbransjen om hvordan de skal forholde seg til nettnøytralitet. Nettnøytralitet her de siste årene blitt et hett tema både i Norge og andre land. I dag har du lik tilgang til innhold på nettet samme hvilken leverandør du bruker, men mange har fryktet at nettbransjen vil utvikle seg til å bli mer lik TV-bransjen. I så fall vil du kunne få et scenario hvor kundene må betale for tilgang til populære sider, og hvor teleleverandørene skaper eksklusive avtaler med innholdsleverandørene for sine kunder.


Vil gjerne ha med fler
For å sikre et nøytralt nett har derfor PT satt opp retningslinjer som skal sikre din nettilgang. De har fått flere av de store selskapene og organisasjonene i nettbransjen til å samle seg om de nye retningslinjene. Blant annet har Get, IKT-Norge, Lyse Tele, Mediebedriftenes landsforening, NextGenTel, Norsk Kabel-TV Forbund, Schibsted, Telenor, Telio Telecom, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet sluttet seg til retningslinjene. PT Mener retningslinjene sikrer deg fritt bruk av nettlinjene.

- Alle som stiller seg bak disse retningslinjene, er tydelige på at de støtter et åpent Internett hvor ulike leverandører får konkurrere fritt om å tilby innhold og tjenester. Det er viktig for internettbrukerne at de kan være trygge på at den internettilbyderen de har valgt, ikke vil opptre som en portvakt for deres internettbruk, sier Willy Jensen, direktør i PT, ifølge pressemelding.


Tre prinsipper
Retningslinjene er bygd opp rundt tre hovedprinsipper. Disse er:

1. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning med spesifisert kapasitet og kvalitet.

2. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til
- å hente og levere innhold etter eget ønske
- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske.

3. Internettbrukerne har rett til en internettilknytning fri for diskriminering med hensyn til applikasjonstype, tjenestetype, innholdstype og hvem som er avsender eller mottaker.

Her kan du lese hele om retningslinjene i detalj.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen