Test

Breathing Room

En ung kvinne våkner opp i et ukjent lagerlokale hvor en gruppe forfjamsede fremmede også på ukjent vis har ankommet, alle iført et dødelig, elektrisk halskjede. Det finnes ingen utvei, ingen kjenner hverandre og ingen vet hvorfor de er brakt til det tomme lokalet. Alt de får rede på er at samtlige er blitt ufrivillige deltakere i et spill hvor vinneren vil være den siste gjenlevende i gjengen. Underveis i leken deles det ut regler, hint og et aldri så lite drap i ny og ne.

Mislykket trend-surfing

"Breathing Room" makter ikke å være stort mer enn et samlebånds produkt.

"Breathing Room" er en film som prøver å forene to suksessfulle samtidskonsepter innen TV og film i noe som minner om en slags blanding av "Big Brother" og "Saw". Og kommersielt sett er jo tanken god, men filmatisk fungerer det heller dårlig. Det er nemlig slik at dersom man kun baserer seg på å surfe på popularitetsbølgen, skylles man fort opp på sanden og ender opp som hjelpeløst strandet på den berømte idé-øde øya som allerede er godt befolket. Og det er det som har skjedd her.

For siden inspirasjonskilden er så åpenbar, blir man bare sittende og vente på alle forventningsbruddene, og alle uforutsigbarhetene blir bare tilgjorte og kjedelige. Slik som for eksempel at rollefigurene i filmen etter hvert viser seg å være noen helt andre enn det de gir seg ut for å være ved første øyekast. Eller at slutten byr på en stor overraskelse som man ikke hadde noen muligheter for å forutsi. Og det skal riktignok innrømmes at undertegnede ikke greide å spå nøyaktig hvordan finalen ville utarte seg denne gangen, men det ligger så til de grader i kortene at en heftig plot-tvist er underveis, at den store overraskelsen likevel uteblir.

Hvem dør først?
Hvem dør først?


Har potensiale

Og det er litt synd, for filmen begynner egentlig ganske bra. Den venter lenge med å gi noen som helst slags svar, og denne vedvarende uvissheten sammen med den minimalistiske settingen og sparsomme dialogen, bygger sakte og sikkert opp spenning og forventning på ganske effektivt vis. Filmens persongalleri, som omfatter alt fra en gråtkvalt, tilårskommen kvinne til munnrappe, mistenksomme ungdommer, er også måtelig interessante i begynnelsen. Konseptet er jo smart på den måten at man kan skape dynamikk uten fancy effekter eller kulisser, men samtidig begrenser det mulighetene og gjør det vanskelig å tilfredsstille alle som har sett "Saw"-filmene og lignende. Og det gjør den jo som sagt heller ikke.

"Breathing Room" tar seg selv for alvorlig, og kunne nok tjent på å løsne litt på snippen, samt kanskje tilføre mer av det røde godteriet. Til grøsser å være finnes det nemlig fint lite for de sjangerbevisste å bite i. Lyset i lagerlokalet dimmes nemlig ned før hvert drap, slik at det meste av voldutøvelsen skjer off-screen, noe som kan være et forsøk på et filmteknisk grep, men trolig egentlig bare er et budsjett-relatert tiltak.

Konklusjon

"Breathing Room" er et uinspirert samlebåndsprodukt som av prinsipielle årsaker bør boikottes av alle grøsserfans som fremdeles besitter et minstemål av kvalitetsbevissthet og selvrespekt. På grunn av et visst potensiale kan den for skrekk-jomfruene likevel muligens fungere som en myk overgang til de tyngre sakene. Det er for øvrig ingen ekstramateriale på utgivelsen.

Breathing Room   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen