På tide å legge bort 3D-brillene?
Teknofil
(Bilde: Universal Pictures)

På tide å legge bort 3D-brillene?

Forskere har målt om vi reagerer forskjellig på 2D- og 3D-film.

Det er delte meninger om hvorvidt 3D-film gir seeren noe ekstra, foruten å se skikkelig 3D-brillefin ut i kinomørket. Nå har forskere ved University of Utah testet ut hvordan mennesker reagerer emosjonelt på å se film i 3D, sammenlignet med «vanlig» 2D-film, melder Ing.dk.

– Vi ønsket å finne ut om hvorvidt teknologiske fremskritt som 3D kan forbedre forskning på følelser, spesielt for unge pasienter, som hele tiden bruker høyteknologiske enheter og medier i hverdagen, sier Sheila Crowell, lektor i psykologi ved University of Utah i en pressemelding.

Konklusjonen deres kan gi deg som hater å bli dratt med på 3D-kino i venneflokken et godt argument for å like gjerne velge 2D:

– 2D og 3D er like effektive til å fremkalle en emosjonell respons. Det kan også bety at utgiftene som er forbundet med å produsere 3D-film ikke blir til noe mer enn en kuriosa. Dette kan dessuten være godt nytt for folk som ikke liker å bruke 3D-briller, eller vil slippe å betale ekstra penger for å se disse filmene, sier Crowell.

Kun én forskjell

I studien fikk totalt 408 testpersoner se fire forskjellige videoklipp fra filmene My Bloody Valentine, Despicable Me, Tangled og The Polar Express. Klippene skulle henholdsvis fremkalle en følelse av frykt, underholdning, tristhet og spenning/opprømthet.

Forskerne målte blant annet åndedrett, håndsvette og hjerterytme på deltakerne under forsøket. I kun ett tilfelle var det en målbar forskjell: 3D-versjonen av Polarekspressen fremkalte generelt mer håndsvette blant testpersonene, sammenlignet med 2D-versjonen. Forskerne tror imidlertid forskjellen kan tillegges at akkurat denne filmen hadde langt flere- og mer varierte 3D-effekter enn de andre filmene i studien.

Hele studien finner du på plosone.org.

3D er døende ...
Flere store støttespillere kaster inn håndkleet »

(Kilde: University of UtahIng.dk,  plosone.org)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen