Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film

Jeg har tapt hjertet mitt til sentral-asiatisk populærmusikk.

Dette er en kjærlighetserklæring. Noe veldig rart har skjedd. Jeg har begynt å høre på Kasakhstansk musikk. Kasakhstansk popmusikk, for å være nøyaktig. Men det verste, det er at jeg liker det. Den tunge, tubadrevne rytmen på Fafare Ciocarlias "Born to be Wild", den klagende vokalen på Kocani Orkestars "Siki, Siki Baba" og den helt syke casioelektronikaen fra O.M.F.O. har rett og slett frelst meg. Jeg har tapt hjertet mitt til sentral-asiatisk populærmusikk. Og den som har klart å få meg hekta, det er den britiske komikeren Sacha Baron Cohen, bedre kjent som Ali G og Borat.

Beste sentralasiatiske samleplaten i Norge

I forbindelse med filmen "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"s premiere nå til helgen, slippes også et soundtrack-album her i Norge. Og dette er nok ganske sikkert den beste samleplaten med sentralasiatisk popmusikk som vil bli sluppet her til lands i år. Sannsynligvis også den eneste.

Se større versjon og flere bilder
Borat i forgrunnen, artistene på lydsporet i bakgrunnen? Neppe.

Har man sett noen av Borats sketsjer kan man fort tro at denne platen bare er en samling med tullesanger, men etter noen gjennomlyttinger, er det tydelig at utvalget av sanger er både gjennomtenkt og gjort med kjærlighet. Javel, så er det gjerne mye som høres litt latterlig ut med norske ører her, men uansett så svinger det som bare juling.

Kasakhstansk Røyksopp

Ta for eksempel "Money Boney" med O.M.F.O. Ved første ørekast høres kanskje dette ut som en veldig enkel låt med litt trekkspill oppå noen helt ”tripped out” elektroniske rytmer. Tenker man seg derimot litt om, og legger fra seg alle fordommene det stygge coveret framkaller, blir det klart at denne sangen faktisk kunne passet inn på Røyksopps "Melody A.M.". Stripper man vekk den etterhvert så catchy trekkspillsoloen, er de jagende rytmene og de svevende og myke synth-teppene som dominerer sangen, som tatt ut av den nord-norske elektronika-scenen.

Eller hva med ”Mahalageasca (Bucovina Dub)” med Mahala Rai Banda Vs. Shantel? Sangen begynner med en forsiktig basstromme og en nesten Django Reinhardt-aktig sigøynergitar, før tuba og kornett legger seg oppå kompet. Etter ett minutt med oppbygging, lag for lag, eksploderer sporet i en ellevill kaskade av merkelige instrumenter. Du er jo rett og slett ikke helt vel bevart når du blander elektroniske rytmer, lette, latinamerikanske trompeter, tangopiano og betongsovjetiske tubaer. Sangen spretter avgårde, melodilinjene flettes inn i hverandre, og det låter på samme tid ekstremt rart og eksotisk, og veldig catchy og gjenkjennbart.

Borat trekker ned

Selvfølgelig er heller ikke” Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film” perfekt. Det som trekker ned, er faktisk selveste Borat. Innimellom høydepunktene fra våre venner i øst, er det selvfølgelig lagt ved noen sanger Sacha Baron Cohen også står bak, og disse ødelegger på mange måter helheten. Lydbildet passer på en måte inn, men sangene blir veldig masete og tåpelige etter noen gjennomlyttinger, og det er tydelig at låtskrivingen ikke er i nærheten av så solid som på resten av platen.

Se større versjon og flere bilder
Litt rapping er det også blitt plass til på platen.

”You be my wife” er litt morsom ved første gjennomlytting, men musikalsk sett er den så kjedelig, på tross av en syk syntsholo, at når du har ledd ferdig av teksten er sangens rolle også utspilt. Et annet av Borat-sporene på plata heter ”In my country there is problem (Throw the Jew Down the Well)”. I filmen blir seansen med denne sangen kraftfull samfunnskritikk over det amerikanske samfunnet, men isolert på dette lydsporet etterlater sangen en flau smak i munnen. Nei, sangene som kommer fra Sacha Baron Cohens hånd hoppes fort over til fordel for Jony Iliev & Band.

Konklusjon

Kjæresten min tror ikke sine egne ører, og vennene mine trodde jeg var blitt syk da jeg satte på ”Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film” helgen. Problemet med platen er at lydbildet er så fremmed at det krever en gjennomlytting før man fatter musikken. Men gir man platen litt tid, ligger det mange skjulte og ekstremt kule perler på plata. Det føles helt sykt å skrive dette, men det er nesten så jeg har lyst å reise på ferie til Kasakhstan for å undersøke om musikken virkelig er slik som dette. I alle fall; denne platen er, ærlig talt, sjokkerende bra.

Filmmusikk Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen