Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan

Den britiske komikeren Sacha Baron Cohens rollefigur Borat Segdiyev er opprinnelig fra “Da Ali G Show” og har nå fått sin egen spillefilm. Filmen er en slags blanding av roadmovie og mockumentary, en film som utgir seg for å være dokumentar. Borat får det ærefulle oppdrag å dra til USA, eller ”US and A” som Borat ville sagt, for å undersøke amerikansk kultur og lage film om det for kasakstansk fjernsyn.

Morsomt, troverdig og avslørende

Se større versjon og flere bilder
"Borat", en litt annerledes roadmovie.

Borat viser først frem den lutfattige landsbyen sin, og vi blir presentert for diverse personligheter der. Deretter bærer det av sted til USA. Ferden starter i New York med ellevill situasjonskomikk i møte med vanlige mennesker som virker svært autentiske. Etter å ha sett en episode av Baywach forelsker han seg i Pamela Anderson. Dermed får han overtalt sin fete og udugelige produsent til å bli med på en ferd langs landeveien gjennom USA til California for å ta henne som kone.

Baron Cohen går helt inn i rollefiguren sin og spiller ham godt og troverdig. Borat er gjennomført dum, rasistisk, overtroisk og naiv, men han fremstilles også med en viss varme. Både personene han møter tilfeldig og de som blir intervjuet vet ikke at han er en fiktiv kasakstansk journalist og spiller en rolle. Det er deres spontane reaksjoner som er det morsomste og mest interessante i filmen. De avslører en del tvilsomme amerikaneres holdninger til kvinnefrigjøring, homofile, muslimer, patriotisme, jøder og sigøynere for å nevne noe.

Her får vi servert alle fordommer vi kan tenke oss å ha om sentralasia som kvinneundertrykkende, jødehatende, vodkadrikkende, tilbakestående, fattige, ukultiverte og møkkete med rare skikker og uten manerer og som synes incest er en fin tradisjon. Borats uttalelser og handlinger, og spontane reaksjoner fra de han møter, er det som gjør filmen hysterisk morsom - det hele snus mot dem og oss. Fordommer, holdninger og dobbeltmoral avsløres, og det er det vi ler av.

Se større versjon og flere bilder
Flere av Borats "ofre" har gått til søksmål.

Kontroversiell satire

Filmen er mildt sagt kontroversiell. Kasakhstanske myndigheter har vært kritiske til rollefiguren Borat fra hans spede start i ”Da Ali G Show”, og har følt seg uthengt og marginalisert. De har sett seg nødt til å sette i gang en reklamekampanje for landet sitt, noe som burde være uhelt unødvendig. Alle burde forstå at dette er satire og det er tvert imot en ære å bli gjort narr av på denne måten. I Russland har filmen blitt forbudt som første ikke-pornografiske film noensinne.

Reaksjonene til Cohens mange ”ofre”, personer som mer eller mindre frivillige er med i filmen, har heller ikke vært nådige, og det er en rekke søksmål på gang. Disse hevder at de er lurt med i filmen på falske premisser siden de tror de er med i en kasakhstansk dokumentarfilm. Det er et etisk dillemma å lage film på denne måten, men de involverte har ikke fått utdelt replikker, så det er deres egne meninger som kommer fram. Man kan skjønne at enkelte føler seg hengt ut, men dette er ikke skjult kamera og de blir nok mer avslørt enn uthengt. Det skal bli spennende å se på resultatet av disse søksmålene.

Latteren i halsen

Vi setter flere ganger latteren i halsen, og det er nettopp dette som gjør filmen viktig og er essensen i god humor. Noen synes nok at Borat går over streken til tider, for eksempel i sine uttalelser om jøder. Men Baron Choen er selv praktiserende jøde, så dette faller på sin egen urimelighet. Det er nok dog ikke alle som ser satiren. Både rasisten og antirasisten vil nok kunne sitte side ved side å le av filmen, men av totalt forskjellige årsaker.

Se større versjon og flere bilder
Intelligent avsløring av fordommer.

Dessverre blir filmen til tider forutsigbar og vi får akkurat det som er forventet. Det er nok litt av problemet med en slik massiv forhåndsomtale av en film. Satiren hadde virket bedre om den klarte å overraske og sjokkere oss. Filmen er allikevel glimrende.

Konklusjon

”Borat” er en glimrende satire som snur fordommer mot sentral-Asia over til å gjøre narr av amerikanske holdninger. Dette er nok ikke noe for alle, man må ha sans for denne type humor. Vil man la seg støte så blir man nok det her. Men kan man se på dette med åpent sinn og oppdage ironien får men en fantastisk ellevill og intelligent komedie med mye crazyhumor. Den dypere meningen ligger i avsløringene av fordommer og holdninger, og det er befriende å få lov til å le av dem.

Se trailer til filmen her.

Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen