Anmeldelse

Booka Shade – The Sun & Neon Light

En ting jeg alltid har lurt på er hvorfor elektronisk musikk ofte preges av duoer. Vi har Autechre, Basement Jaxx, The Chemical Brothers, Plaid, Daft Punk og, ikke minst, norske Röyksopp. Booka Shade er også en slik duo, men i motsetning til de andre bandene er de tyske. Kan tyskerne lage noe annet enn hyperaktiv eurodance (Blümchen) eller aggressiv industrialrock (Rammstein), da? Svaret er definitivt ja, og med "The Sun & Neon Light" viser Booka Shade at også tyskere kan lage fengende og moderne elektronisk musikk (for vi har jo ikke glemt Kraftwerk).

Utstikkere markerer seg

To må man være på livets vei...
To må man være på livets vei...

Det begynner svært lovende med låtene Outskirts og Duke. Førstnevnte har et halvminimalistisk lydbilde som fylles av deilige strykere. Elektronisk musikk og klassiske instrumenter går tross alt sammen som erteris. Starten signaliserer at dette ikke er et hardcore dancealbum, men elektronisk musikk med en mer moderat linje, og med sansen for gode melodier og behagelige atmosfærer, om enn med et snev av dansefot. Housevibbene er definitivt tilstede, og skinner klarest igjennom i låter som Control Me.

Etter den forfriskende starten presenteres vi for Duke, en mer militant låt med en catchy basslinje og rytme. Vi skjønner at musikken på dette albumet aldri vil ta av i større grad, men behersket stil er slettes ikke dårlig. Det er i grenseland mellom disse to åpningssporene resten av albumet havner stilmessig, med unntak av Sweet Lies. Sistnevnte har en fascinerende melodi og instrumentbruk og skiller seg klart ut fra resten av den mer udefinerbare låtbølgen. For resten av albumet forblir dessverre litt vel anonymt.

Kvalitet i grå masse

Walter Merziger og Arno Kammermeier utgjør Booka Shade.
Walter Merziger og Arno Kammermeier utgjør Booka Shade.

Det er ikke lett å skille de øvrige låtene fra hverandre, med mulig unntak av Dusty Boots, som har en stilig bruk av korvokal og en form for gitarklimpring (sikkert elektronisk, men allikevel). Interessante melodier er Booka Shade veldig dyktige til å skape – når de får det til, vel å merke. Andre forsøk på utstående eksempler er Control Me, som minner om The Chemical Brothers både når det kommer til rytme og vokal. Musikken blir allikevel for tannløs og svevende, litt mer konkrete melodier og mer hardtslående elementer hadde hjulpet på helheten til albumet.

Selv om musikken kan bli litt kjedelig i lengden, blir den aldri dårlig. Hvis man interesserer seg for denne type musikk vil man bli servert belønninger jo mer tålmodig man er. Når refrenget i Redemption endelig slår til, får man denne type følelse. Deler av det anonyme lydbildet vil passe godt inn i diskoteksammenheng, noe den club-inspirerte Charlotte kan være vitne på. Andre låter, som tittelsporet The Sun & Neon Light, fortsetter å vise hvordan strykere kan utfylle en låt og trekke opplevelsen opp.

Konklusjon

"The Sun & Neon Light" inneholder noen veldig gode, men enda flere krevende låter. Musikken er krevende i og med at det kan bli for fluktig og retningsløst for lytteren, men man får lønn for strevet hvis man virkelig går inn for å utforske musikken. Likevel hadde helheten kunne dratt langt mer nytte av enda flere kremlåter, som det dessverre er for lite av på dette albumet. Noen gode enkeltlåter, nokså godt album.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen